Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6607526 www.bgdnes.bg

Дения Пенчева : Първите си обувки направих за Софи Маринова

 

Цветана Манева ме изгради като артист, Етиен Леви - в разностиловото пеене

КОЯ Е ТЯ

Народната певица Дения Пенчева е родена на 11 юни. Завършва гимназията към руското посолство в България. На 6-годишна възраст започва да пее в хор „Радиодеца“ при БНР. През годините школува гласа в различни хорове и музикални формации. От 2001 до 2006 година неин личен вокален педагог е народната певица Гуна Иванова, с която правят и турне през 2015 г. в Австралия. Дипломира се по специалността актьорско майсторство за музикален театър в НБУ при Цветана Манева и паралелно - поп и джаз пеене при Етиен Леви в същия университет. Учи и по магистърска програма във ФЖМК на СУ „Св. Кл. Охридски”. Широко скроена като личност, освен като фолклорна певица Дения се изявява също като моден дизайнер, актриса, а и бизнесът не й е чужд.

- Вие сте фолклорна певица, моден дизайнер, актриса, занимавате се и с мрежов маркетинг. Как съвместявате всичко това?
- Съвместявам го, даже имам свободно време. Всички дейности, с които се занимавам, ме развиват в различни насоки. И музиката, и дизайнът изискват творчество и муза. С мрежов маркетинг се занимавам от около година и половина. Щастлива съм, че развивам този бизнес. Той дава възможност всеки сам да разполага с времето си, няма работно време, напълно безрисков бизнес е, печели се добре.

Реклама


- А какво ви насочи към модния дизайн?
- Вдъхнови ме едно мое посещение в Рим преди около 6 години. По време на разходка по търговската улица попаднах в един бутик на известна марка. Страшно много харесах чифт обувки и чанта, те бяха декорирани с камъни. След като се прибрах в България, реших да декорирам сама свои обувки. Спомням си, че първият чифт, който направих, имаше 2500 камъчета, играла съм си цяла седмица, поставях ги камък по камък. Видя ги Софи Маринова, поиска да направя и за нея, после поръча още няколко, след това и Емануела. Видях, че има интерес и така... Превърнах хобито в бизнес.


- Кое е най-голямото предизвикателство да се занимавате с мода в България?
- Влагам много енергия и правя всеки един модел с любов. Всичките ми модели са дизайнерски, ръчно декорирани и лимитирани, не са масови. Няма как да останете незабелязани с тях.


- Правили сте ревюта на конни бази. Защо избрахте такова нестандартно място?
- Аз самата обичам конете и ездата, реших, че мога да направя по-модерно представяне на колекциите ми. На хората им омръзна от еднообразни неща.


- Потомка сте на един от най-известните българи – физика акад. Георги Наджаков. По каква линия сте роднини?
- Георги Наджаков е братовчед на баба ми, а аз се падам негова племенница. Неговото откритие, от което се ражда ксероксът, е обявено за най-важното световно откритие, направено от българин. Помня, че като дете баба ми разказваше за неговите постижения, но едва впоследствие разбрах колко велик е той. Георги Наджаков е вписан в Златната книга на българските откриватели под №1.


- Завършили сте актьорско майсторство при Цветана Манева, а поп и джаз пеене - при Етиен Леви. На какво ви научиха те?
- Смятам, че един изпълнител е преди всичко артист, нужни са много комплексни умения, за да си успешен, не е достатъчно само да пееш или само да изглеждаш добре. Затова е важно човек да се развива, да работи, да се учи. Моето мото в живота е: “Успехът е постоянството към целта!”. Актьорското майсторство и в частност Цветана Манева ме изгради като артист, да съм по-освободена и артистична във видеоклиповете си. Етиен Леви е прекрасен човек, страхотен професионалист, който ме разви в друга насока, да пея и други стилове освен фолклор. Вярвам, че един изпълнител трябва да бъде универсален.


- Преди време имахте предложение да снимате в чужд филм, но отказахте. Защо?
- Актьорското майсторство е моя страст, бих искала един ден да се снимам в някой филм. Преди няколко години имах покана да участвам в италиански филм, който щеше да се излъчва в Италия и Франция. Отказах ролята, защото не знаех добре езика и не се чувствах подготвена. В очакване съм на нови предложения.

Реклама


- През 2015 г. бяхте на турне в Австралия. Как дойде поканата за него?
- Австралия е прекрасен континент. Поканата за турнето дойде от македонската общност там, която наброява повече от половин милион. Честно да ви призная, имах леки резерви по отношение на това, че все пак съм българка. Как ще ме приемат македонците там? Искам да ви кажа, че останах очарована от гостоприемството и отношението на тези хора. В Австралия бяхме заедно с Гуна Иванова, изнесохме три концерта в различни градове. Повече от 4 часа на концерт - хората пееха, танцуваха и плакаха заедно с нас. Емоцията беше неописуема. А и за малко да станем милионерки там - пуснахме си тото фиш и само едно число ни делеше от шестцифрена печалба!


- Младите хора у нас харесват ли народната песен?
- Определено има ренесанс на народната ни музика. Толкова много самодейни състави, групи и солисти, млади хора, които не спират да пеят и да развиват народното ни творчество. Това говори много. Ние, изпълнителите, трябва да го развиваме. Благодаря на публиката, на всички хора, които обичат всичко родно. Това е бъдещето ни като народ!


- Каква национална кауза бихте подкрепили?
- Бих подкрепила читалищната дейност. Масово читалищата имат нужда от ремонт, за да могат самодейците да имат условия, в които да творят. Правителството трябва да гласува бюджет в тази насока!


- Какво успява да ви изкарва извън нерви?
- Има една поговорка, която гласи: “Никога не си играй с прасе, защото ще се изцапаш, разликата е, че на прасето ще му хареса”. Стремя се да съм винаги позитивна и да не контактувам с глупави и прости хора. Не се сещам какво може да ме изкара от равновесие, смятам, че съм спокоен човек.


- Практикувате йога, какво ви дава това?
- Практикувам йога от близо 5 години, дава ми много: балансира ме, зарежда ме с положителна енергия, поддържа фигурата ми. А практикувам и йогистко прочистване на организма с пиене на сол и вода и специални упражнения. Но това става под контрола на йога инструктор. Прави се пролетта или есента, а не в жегите.

Ани Романова

Реклама
Реклама
Реклама