Реклама
https://www.bgdnes.bg/18-plyus/article/5627069 www.bgdnes.bg

6 години затвор за Писториус

Оскар Писториус бе вкаран в затвора за шест години вчера сутринта. Той ще лежи за убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп. Решението е на Върховния съд в Южна Африка и не подлежи на обжалване.

Параолимпиецът застреля 29-годишната си половинка, докато тя се бе барикадирала в банята на дома им в Претория, през февруари 2013-а. Самият той отрича убийството да е било умишлено, като защитава тезата, че е стрелял по евентуален крадец.

Реклама

Писториус беше признат за невинен в предумишлено убийство, но под натиска на общественото мнение през октомври 2014 г. беше осъден на 5 г. затвор. В началото на декември 2015 година Върховният апелативен съд на Южна Африка прие жалбата на прокурора по делото и отмени решението на съда за непредумишлено убийство. Така делото бе върнато за ново разглеждане.

Писториус прекара 10 месеца в затвора, след което беше освободен под домашен арест. Оттогава досега той живее в дома на своите леля и чичо. Същият съдия, гледал делото преди две години, сега го осъди на 6 години затвор, въпреки че минималната присъда за убийство е 15 години.

"В дългосрочен план затворът не би довел до справедливост по този въпрос", обяви тя. След това добави, че изглежда малко вероятно Писториус да извърши друго престъпление. Накрая го нарече "падналият герой" на страната.

Веднага след това униформени отведоха атлета към килията. Той успя само набързо да се сбогува със семейството си. Писториус прегърна родителите си. След това целуна сестра си, която не успя да скрие сълзите си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама