Реклама
https://www.bgdnes.bg/18-plyus/article/5711079 www.bgdnes.bg

Дядо ми е мумия!

Битките между племената днес са само спектакъл

Папуаси сушат с пушек труповете на своите предци, за да не ги изяждат враговете им

Свирепа битка между аборигени от Индонезия е превърната в пищен спектакъл за богати чужденци.
Първобитните папуаси не се щадят в опита да впечатлят гостите и често се стига до сериозни контузии и рани. Племената, които са открити едва преди 80 г. за цивилизацията, все още живеят в каменната ера и ползват примитивни инструменти. Занимават се със земеделие и лов. Много от тях са канибали, които изяждат телата на падналите в битката врагове. Затова близките на убития бързат да приберат трупа, мумифицират го с пушек и го крият в колибите си.

Реклама


Страховитите племена, които обитават откъснатите от цивилизацията острови в Индийския океан, се сражават на огромна поляна пред очите на 200 туристи от Европа и САЩ. Днес това е техният семеен бизнес. Богаташите броят солени суми, за да видят отблизо обичаите и традициите на едни от най-изостаналите хора в света. Атракцията получава благозвучното название фолклорен фестивал. Провежда се всяка година в средата на август в долината на река Балием, близо до най-големия град в района Вамена, достъпен само по въздуха. Това лято е 27-ото издание на фестивала, който пресъздава зрелищните войни между племето дани и враговете им яли.


Окичени в бойни амулети, враждуващите от столетия аборигени истински се раздават за кеф на западняците. Мъжкото достойнство е защитено от специални калъфи, изработени от изсушени тикви, които са с различни размери и дължина според случая. Обвивките за пениса се наричат "котека". Жените също участват в боя с орхидеи на главата. На импровизираната сцена под одобрителните възгласи на чужденците се "сражават" 300 души. Победителите празнуват с печени прасенца и трофеи от врага.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама