Реклама
https://www.bgdnes.bg/18-plyus/article/7490139 www.bgdnes.bg

Мода на неоадамисти по улици и стадиони Голи тичат за пари и слава

Мохамед Салах и Дивок Ориги станаха геоите за "Ливърпул" при победата с 2:0 над "Тотнъм" във финала на Шампионската лига. Едно друго име, или по-скоро визия, ще се помни от този мач - Кинси Волански, която нахлу в средата на първото полувреме на терена полугола и спря мача, докато бъде изведена от стюардите.

Тя е популярна актриса и фотомодел в САЩ и е гадже на Виталий Здоровецкий - също познат като нарушител от подобен тип, който дори има забрана да посещава спортни събития. Само за една нощ Кинси си донесе световна слава, но и... пачки пари. Малко по-късно стана ясно, че целта й била да популяризира сайта за възрастни на своето гадже.

Реклама

Да тичат голи хора по стадиона, че и по улиците, не е нищо ново. Практикува се от нудисти от XVII век, които се наричат неоадамисти. Първият документиран случай на тичане гол е от 1799 г., когато човек търчал без дрехи в центъра на Лондон. След като бил заловен и окошарен, признал, са му платили 10 гвинеи, което е днешната равностойност на малко над 1000 лири.

Модата на голото тичане излиза отново през 60-те години на миналия век в САЩ. В средата на 70-те дори директорът на колеж в Тексас Стивън Остин разрешава на учениците да си спортуват както ги е майка родила. През 1976 г. в Монреал, Канада, се провеждат и първите олимпийски игри за нудисти, които ги има и до днес, макар и с прекъсвания. Ортодоксалните медии, разбира се, нито ги отразяват, нито пускат снимки.

Ръгби само по косми

Голо ръгби предизвикателство. Така бе наречен мач през ноември 2013 г. в новозеландския град Дънидин.

Разбира се, каузата бе благотворителна, но мъжете си бяха дибидюс за радост на над 2000 студентки. Състезателите също бяха студенти. Но защо нямаше много мъже сред публиката - в отборите участваха и няколко жени, но още отрано бе обявено, че те ще играят облечени.

Модата се връща на "Хайбъри"

В Англия стрийкингът, както се нарича тази мания, се появява на 23 март 1974 г., на мач между "Арсенал" и "Манчестър Сити" на стадион "Хайбъри".

Мъж, наречен Джон Тейлър, изскача на терена и тича съвсем гол, като успява да направи цяла обиколка, преди смаяните полицаи все пак да го хванат, изведат и арестуват. Но тъй като няма закон за подобни случаи, той е глобен 10 паунда за смущаване на обществения ред.

В Германия прецедентът е през 2003 г. на мач между "Ханза" и "Херта", когато трима нахлуват без дрехи. Делото се води цели две години и накрая те са глобени по 10 000 евро.

Реклама
Реклама
Реклама