Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18436975 www.bgdnes.bg

БРАВО! 7-годишният Илиян е №1 в света по аритметика

Решава по над 2000 задачи на ден 

7-годишният гений се подготвя два месеца за състезание в Истанбул 

Илиян Димитров от Благоевград стана шампион в своята категория на Интернационалната олимпиада по ментална аритметика в Истанбул.

Едва на седем години, момчето вече е скоростен математик, тренира футбол, а преди състезанието решава по над 2000 задачи на ден! Подготовката за надпреварата в Турция му отнема 2 месеца, в които с подкрепата на своята учителка успешно завоюва почетната титла.

Реклама

"Много се зарадва, когато спечели! Ходи на аритметика от миналото лято и го прави с голямо желание. Илиян упражняваше най-вече скоростта, с която решава тези задачи, защото това се изисква от състезанието. На този етап всичко му е лесно, защото смята малки числа, но и големите ги е научил и се справя просто отлично! Честно казано, при положение че знаехме, че отиваме в чужбина и ще има още много други деца, чак толкова голяма награда не очаквахме", заяви пред "България Днес" гордата майка Илияна.

Освен гениалното момче България има и друг шампион - учителка на Илиян, която грабва приза при битката на инструкторите. Редом до тях с две първи награди застават още две деца - Алекс Смуков и Дейвид Балиев, също на 7 години.

"Имаше участници от 14 страни - около 150 дечица. Състезанието беше в писмена форма и имаше няколко кръга, в които имаха по 3 минути, за да решат по максимум сто задачи. Имаше и кръг, в който трябваше да решат същия брой задачи с едноцифрени числа за 1 минута. Изисква се много голяма бързина, за да се класираш напред. Имаше отличие за шампион и супер шампион. В неговото ниво той беше най-добър и затова Илиян получи тази титла", разказа още пред "България Днес" отдадената учителка на момченцето Станислава Геранова.

Реклама
Реклама