Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/18510543 www.bgdnes.bg

Цакат ни с такса "стол" в Гърция

100 000 евро печели крайбрежна кръчма само от скрития налог

Със скрита такса от едно евро за стол цакат голяма част от гръцките таверни на брега на морето. Сумата не се упоменава от човека, придърпващ клиенти от улицата без резервация, и се сервира в края със сметката.

Това е само малка част от гръцките хитрини, с които местните ресторантьори трупат още по-големи печалби в разгара на летния сезон, показа проверка на "България Днес". Такава такса има в крайбрежните заведения в Кавала, който е един от най-посещаваните от българи курорти в южната съседка.

Реклама

Таксата е за заемането на стол в заведение на кея. На първи поглед сумата е незначителна, но е прецизно премислена от собствениците, които генерира големи печалби от нея. За ден през едно такова заведение сядат да хапнат и пийнат поне по 1000 души. Което означава 1000 евро за денонощие и около 30 000 месечно. Или общо за целия летен сезон от порядъка на 100 000 евро само от такса стол.

Цените на морските деликатеси са в приличен порядък, но много рядко може да откриете в менюто любимата на мнозина рибена чорба. След проверка в няколко централни заведения в Кавала и селата наоколо такава се открива в Неа Ираклица - друго хитово за българите курортно местенце, известно с оживената си крайбрежна улица с множество таверни. В една от тях, непретенциозна на външен вид, рибената чорба е закована на цели 10 евро, като сумата е по-голяма дори от порция миди и традиционното гръцко предястие от сирене фета, запечена с домати и ароматен риган Буюрди - еквивалент на сиренето по шопски.

Манията на българина да летува по гръцките плажове трябва да бъде подплатена с информация за още специфични детайли в южната съседка - няма бензиностанции по магистралите и главните пътища, а дори да има около селата, изключително рядко е те да предлагат газ. Затова традиционно българите зареждат преди съответната граница и ако е по-голям резервоарът, може и да достигне горивото за връщане.

И още нещо старо, но "златно". В Гърция всички карат по правилата, но преминат ли българската граница и са вече на родна земя, започва бясно шофиране с тройни разминавания и зрелищни каскади.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама