Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18819492 www.bgdnes.bg

Крокодилът Кроки се стабилизира, правят му рентген

*Държат влечугото в изолация, най-накрая започна да се храни

*Още не е ясно дали ще остане в столичния зоопарк

Доли ТАЧЕВА

Един месец след спасяването на крокодила от столичния квартал Ботунец все още не е ясно каква ще бъде съдбата му. Животното временно е настанено в софийския зоопарк, а достъпът до него е частично ограничен за посетителите.

"Вече се храни много добре. Видимо е наддал килограми. Обича шарани и червено месо. Към храната му добавяме и минерали, за да се стабилизира напълно. Когато дойде при нас, беше много слаб", споделя пред "България Днес" херпетологът Георги Кръстев от столичния зоопарк, който отговаря за влечугото.

Реклама

Кроки вече свиква с обстановката. Дори е започнал да излиза на повърхността, когато чуе, че има хора в залата. Предстои да му бъдат направени още изследвания, които да установят точно здравословното му състояние.

"Трябва да му се направи рентген, защото видимо има изкривяване на костите заради условията, в които е отглеждан досега. За момента изчакваме, тъй като още едно улавяне може да го стресира допълнително", допълва гледачът му.

Еднометровият нилски крокодил живееше в дупка, пълна с вода, на метри от жилищна сграда. Две седмици след подаването на сигнала от притеснени граждани и почти 24 часа след първия опит за неговото изнасяне екоекспертите успяха да оформят документите, с които да преместят животното. Така от 8 август Кроки се намира в столичния зоопарк. Документите за собствеността на животното не са предоставени в определения от закона 10-дневен срок, което дава основание на властите да задействат процедурата по отнемане на влечугото в полза на държавата.

"Районната инспекция по околната среда и водите настани временно крокодила в нашия зоопарк до изясняване на случая. Има документи, които не са в ред. Това нещо трябва да се реши с голямо внимание и отнема малко по-дълго време. Когато се вземе решение, къде ще живее крокодилът, ще излезем с изявление", допълват от зоопарка.

Четете още

Крокодилът от Ботунец още е в стрес

Крокодилът от Ботунец още е в стрес

Скриха Кроки от посетители в зоологическата градина

Скриха Кроки от посетители в зоологическата градина

Крокодилът в "Ботунец" си е в дупката, кметицата се притеснява да не изяде човек

Крокодилът в "Ботунец" си е в дупката, кметицата се притеснява да не изяде човек

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама