Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18827706 www.bgdnes.bg

Рап певецът Устата: Да забраним телефоните в училище!

Понякога могат и да са полезни, трябва да се ползват за обучение, казва кака Лара

"Аз съм твърдо за забрана на всички мобилни устройства в училищата. И знаете ли защо? Защото в репортаж по телевизията едно 12-годишно момченце отговори на същия въпрос ето така, както мисля и аз: "Това е страхотна идея да ни приберат телефоните, защото ще успеем в училище да се социализираме."

Реклама

Така рапърът Устата коментира специално за "България Днес" дали е редно България да последва челния опит на европейските училища, които засилват мерките за забрана на мобилните телефони с нови строги правила. Тази седмица и в Турция обявиха, че забраняват мобилни устройства в класната стая.

"Забраната на мобилни устройства в училище ще накара децата най-сетне ще излязат от фалша на социалните мрежи и ще заживеят нормален живот, ще започнат да общуват, да се смеят, да говорят помежду си", настоя още Устата. По негови думи така по-рано подрастващите ще осъзнаят и факта, че щастието и приятелствата не са в интернет, и един ден, като пораснат, ще копнеят да зарязват мобилното си устройство надалеч, за да си почиват от него.

"Приемам мярката, наложена над учениците в много държави, със смесени чувства", призна пък някогашната водеща на предаването "Милион и едно желания" по БНТ кака Лара. Актрисата смята, че по-важно е да научим наследниците си как ползотворно да боравят с устройствата в ръка, а не да им ги отнемаме в час. Защото: "Ако ние едно време учехме наизуст кой е най-високият връх, коя е най-дълбоката река, кое е най-пълноводното езеро, днес децата стигат до тази информация само с един клик от телефона си", твърди кака Лара. Тя настоява, че всеки млад учител по история, география, математика, литература или западен език може да превърне употребата на мобилните устройства в клас в полезно занимание. "Защото ако излезеш от социалните мрежи и знаеш какво точно търсиш в интернет, значи ти наполовина си си научил урока, дори и да преписваш оттам отговорите на домашното си, значи ти събираш знания и ползваш ползотворно мрежата", настоява още Лара.

"Така трябва да се постъпи и у нас! Телефоните трябва да се ползват от децата само за спешни случаи", настоява и филантропът меценат д-р Милен Врабевски, който е и многодетен баща.

По негови думи мярката ще помогне на децата да се концентрират по-добре в учебния процес, ще повиши успеваемостта на децата и ще даде бързи и добри резултати. Той настоява апаратите да се прибират още на вратата и ученикът да има право да ги ползва само при възникване на някакъв инцидент единствено и само за връзка с родител.

Забраната за използване на мобилни телефони в училищата бе въведена още през миналата година в Гърция, Франция, Нидерландия, Италия, Белгия и Великобритания. В Белгия отчетоха, че без мобилни устройства децата са по-концентрирани в час, ангажират се повече в комуникация помежду си по време на междучасията и са по-разговорливи с учителя по време на час.

Мерките също така намаляват възможностите за тормоз над съученици, като предотвратяват заснемането на насилствени видеоклипове или подигравки над връстниците, сочат анализатори. За да компенсират липсата на достъп до телефони, училищните ръководства предлагат разнообразни занимания по време на обедните почивки - шах клубове, арт школи, спортни игри и групово четене в библиотека. Нарушителите на забраната са заплашени от строги санкции, като най-често ръководството налага общественополезни дейности след часовете.

Четете още

Устата тръгва на турне, ще ръси шеги в 10 града

Устата тръгва на турне, ще ръси шеги в 10 града

Устата и Софи Маринова се надплуват на Слънчака

Устата и Софи Маринова се надплуват на Слънчака

Реклама
Реклама
Реклама