Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/19020158 www.bgdnes.bg

Дъщерята на знаменития Кирил Господинов - Веси: Поставят барелеф на Баш майстора

Татко си отиде самотен и беден, казва още щерката

"Баща ми отдаде сърцето и душата си на Варна. Най-сетне успяхме и днес там ще бъде поставен паметен знак за него." Това каза за "България Днес" актрисата Веси Господинова, щерка на легендарния актьор Кирил Господинов и на именитата театроведка проф. Мирослава Кортенска. Барелефът е дело на известния скулптор Кирил Янев, който го изработва специално за 90-годишнината от рождението на екранния колос.

С проекта за увековечаването на паметта на "Баш майстора" на родното кино е била ангажирана и група ентусиасти от морската столица, големи почитатели на Господинов. Преди броени дни те са поставили и паметна плоча на култовия актьор на фасадата на къщата на роднина на един от "двигателите" на проекта в Тутракан, където Господинов е живял няколко години.

Реклама

Неговата наследница обаче разкрива, че противно на очакванията на широката публика любимата роля на баща й не била на тариката Рангел Лелин, а на Спас в "Шведски крале".

"А пък в театъра се гордееше с превъплъщението си в Боримечката", доверява актрисата.

"Едно от важните обстоятелства, допринесли за успеха на "Баш майстора", е и това, че баща ми се отнася към героя си като негов адвокат. Той не го мрази, нито пък му се присмива. Обича го и го показва такъв, какъвто е. Ние сами през всичките тези години на социализма сме отгледали Баш майстора и продължаваме да го дундуркаме този тарикат, който винаги ще те прецака. Даже съм си имала работа с подобни простаци", разказва дъщерята на легендарния актьор и на известната театроведка.

"Татко градеше своите образи от живия живот - гледане и крадене на характери. Знаете ли кой е истинският Баш майстор? Това е един негов чичо - прост дюлгерин. Ама абсолютен образ - с мрежичката на косата, с мустачките. От същия човек "краде" и ластика, с който привързва портфейла си. Образ от родното му Гроздьово, сложен на екрана. Друг ефектен номер - при гаврътването на чашата с ракия да придържа шапката си откъм тила, е взет "назаем" от друга строителна бригада. Татко тогава сам отива на зъболекар да "облече" два предни зъба с метал", издава непознати детайли "зад кадър" от прочутата комедия Господинова.

Тя обаче не крие, че знаменитият й баща е напуснал този свят "смазан от обида, самотен и беден".

"След промените през 1989-а татко потъна много сериозно финансово. Откри в блока си магазинче. Нарече го "Пескара" - в този италиански град живееше голям негов приятел - Антонио. Продаваше и сандвичи на работещите на метростанция "Константин Величков". Така спаси тогава брат ми Николай и снаха ми Ива. Виждах обаче как не може да се справи с парите, със стоката. Няма да го забравя как седеше на стол зад щанда и правеше кафе и сандвичи. Най-много се измъчваше от недоумяващите погледи на работниците. Те не можеха да повярват, че Баш майстора им продава хляб и хамбургски салам. Бизнесът обаче не потръгна. През 1993 г. баща ми затвори магазина", реди спомени за последните години на отишлия си през 2003-а Кирил Господинов неговата щерка.

Реклама
Реклама
Реклама