Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/19027582 www.bgdnes.bg

Актьорът Китодар Тодоров: Господ ме спаси!

Първите ми четири жени бяха проститутки в Нигерия

"Господ ме спаси. Благодарение на него съм жив днес, той е най-важен в живота ми." Това признание направи актьорът Китодар Тодоров в рубриката "Интересните".

"Аз съм вярващ от 1989 г. Дотогава не знаех, че християнството съществува, дори не бях влизал и в църква. Но тогава много се радвах на едно парче на "Секс пистълс" - Anarchy in the USA. И в него се пее: "Аз съм анархист, аз съм Антихрист" и т.н. Текстът обаче ми направи впечатление и усетих, че ще бъда наказан, че го харесвам. Обаче настоявах на това парче - слушах го, кефех му се, вилнеех на него. И изведнъж получих проблеми със стомаха. Лекарката каза, че е гастрит, даде ми бусколизин, аз го изпих, изповръщах го, болките се увеличиха жестоко. Това се случи в петък, а в понеделник едва отидох на училище. И реших да отида и при сестрата там. Прегледа ме и веднага ме изпрати в поликлиниката за изследвания. Оттам спешно в ИСУЛ - 3 часа операция, перитонит! Гнойта беше стигнала до сърдечната област и докторите казали, че съм на косъм да умра. Аз също го усещах, но нямах страх от смъртта. Съвсем спокойно си легнах на масата със съзнанието, че може би никога няма да стана от нея. И цялата тази история я свързвам с тази песен. Може би заради това малко след като оздравях, станах ревностен християнин. Това беше преломната случка в моя живот", признава Кито.

Реклама

Бат' Кольо от "Домашен арест", Чичо Пепи от "Революция Z - секс, лъжи и музика", селянинът от Коиловци, "понабил" французите в "Падащи звезди", и много други - всички тези хора е актьорът Китодар Тодоров. Може би редкият му талант е от сбъдната орисия на негова баба, която отсякла: "Да е какъвто иска, но винаги да е усмихнат". А уважението към дядо Кирил Тодоров Арнаудов се събира в името Ки-Тод-Ар. И не стига, че първото му име е съставено от цели три, ами и при църковно кръщение си добавя четвърто - Филип, на апостол Филип. "Спазвам всичките четири поста, сряда и петък също постя, но като цяло съм вегетарианец, от малък не обичам месо", казва Кито.

Самият той се чувства грешен, но чете Библията и се моли всеки ден. "Никога няма да забравя трите години, в които живях със семейството си в Нигерия. Родителите ми са разведени и аз бях при баща ми и другата му жена. Там смъртта е навсякъде и можеш да я усетиш във въздуха. 150 маларии и трески те дебнат, храната може да те отрови, а не е изключено и да ти прережат гърлото. В моя град имаше голямо междуетническо клане. Над 1000 човека бяха загинали по улиците, а ние стояхме три-четири дни у дома и не смеехме да си покажем носовете навън. Чакаш всичко да свърши и се молиш да не почукат на твоята врата. Осъзнаваш, че всеки момент можеш да умреш, и някак си се чувстваш още по-жив. В началото ме беше страх, а после спря да ми пука. Ядях портокали, без да ги мия, дъвчех захарна тръстика. Живеех на ръба. Имаше българи, които спяха с проститутки без презервативи. Беше зловеща история. Бях тръгнал много надолу. Пиех, пушех, опитах и с жени. Всъщност - първите ми четири жени бяха проститутки. Пушехме си хубавата, чиста и добре узряла нигерийска марихуана. Беше страхотно, но не се знаеше докъде ще стигна. В Нигерия целият живот е много странен. Има строги закони срещу кражбите, а всички крадат. Сурова държава, но се живее интересно", спомня си с усмивка Китодар.

С днешна дата той е щастливо женен, има и две деца. "Моногамен съм, въпреки че съм се изкушавал и съм се влюбвал в други жени, без изневяра, разбира се, тя също. Ние сме си споделяли. Но смятам, че изневярата е предателство, в това съм категоричен", казва Кито.

Освен в Нигерия актьорът е живял и в Сирия и има хубави спомени от там. Бил е 18-годишен и завързва две приятелства с ливанци за цял живот. Тръгва си завинаги влюбен в Арабския свят. "Там има невероятна култура на отношенията. Видях брат да целува брата и да му се радва, че се е върнал от гурбет, по начин, който тук само в легенди може да описваме. Ако си на гости, домакинът те храни в устата, за да покаже респекта си. Ако някой ти направи нещо, ти си наясно, че имаш 20 братя и братовчеди, които ще си свалят кожата, за да ти помогнат. Тази сигурност ти дава такава сила!", еуфоричен е Кито, който се надява и моли най-сетне да спре напрежението в тази част на света.

За България Кито не спира да се надява да се оправим... някога. "Сякаш Бог липсва тук. Трудно е да проумея точните причини за лошото състояние на религията. Няма как навън да е пълен мрак, а в храма да свети чистата вяра. Нашите свещеници са хора като нас и живеят в същата мизерия, както и ние. Всеки трябва да осъзнава, че има отговорност на тоя свят. И ако всички живеем по божиите закони, животът ще е друг", смята Кито.

Четете още

Какво!? Китодар укротява змей край НДК

Какво!? Китодар укротява змей край НДК

Ненчо Балабанов обвини Китодар

Ненчо Балабанов обвини Китодар

Китодар учи китайски

Китодар учи китайски

Китодар Тодоров: Казах "сбогом" на илюзиите

Китодар Тодоров: Казах "сбогом" на илюзиите

Реклама
Реклама
Реклама