Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/19043181 www.bgdnes.bg

Футболните прякори на националните отбори: От "ацтеки" до "самураи" на терена

Най-голямата чест за всеки играч е да носи фланелката на своя национален отбор и да представя страната си на световната сцена. Дори най-големите величия във футбола се гордеят не толкова с индивидуалните си трофеи, колкото с постиженията си с националната фланелка. За милиони фенове по света националните тимове не са просто отбори - те носят идентичността и духа на своите народи. Всеки път, когато гледаме световно или европейско първенство, чуваме коментаторите да ги назовават с култови прякори, които са се превърнали в символи на национална гордост. Специално за читателите на "България Днес" подбрахме някои от най-разпознаваемите прозвища в световния футбол.

Аржентина - "гаучосите"

Прякорът идва от традиционните аржентински каубои - гаучосите, които са символ на независимост и гордост в страната. Тези смели пастири владеят пампасите, както аржентинските футболисти владеят терена. Подобно на тях, играчите на Аржентина са известни с борбеността и духа си, които им помогнаха да станат 3-кратни световни шампиони.

Реклама

Англия - "трите лъва"

Няма как да не споменем родината на футбола. Английският национален отбор е известен с герба на страната, който включва три лъва. Символът идва от времето на Ричард I Лъвското сърце. Отразява смелост и благородство, което е характерно за еднократният световен шампион.

България - "лъвовете"

Лъвът е исторически символ, който присъства в българската култура и държавност от векове. Представлява сила, смелост, свобода и гордост, като се свързва с българската идентичност още от времето на Първото българско царство. Част е от герба на България, а прякорът "лъвовете" отразява характера на родните ни футболисти през годините.

Белгия - "червените дяволи"

Белгийският национален тим получава това прозвище още преди английския "Манчестър Юнайтед".

Прякорът "червените дяволи" е даден на Белгия в началото на ХХ век заради тяхната агресивна игра в червени екипи. Отборът вдъхва страхопочитание у противниците със своята нападателна тактика и бързина. Белгийците днес са сред водещите сили в световния футбол.

Бразилия - "Селесао"

Бразилците, известни като "Селесао", са най-успешният национален отбор в историята на футбола с пет световни титли. На български техният прякор означава "избраните".

Бразилският футбол е известен със своето изящество и техника, като Пеле и Роналдиньо са само някои от легендите, които са носили бразилската фланелка. В Бразилия футболът е религия и радост за милиони.

Германия - "Маншафтът"

Реклама

Прякорът на Германия - "Маншафтът" - означава просто "отборът", но точно това символизира тяхната изключителна колективна игра. Германците са известни със своята дисциплина, тактическа гъвкавост и непреклонност на терена. Тимът е печелил четири световни титли, което го прави една от най-успешните нации в историята на футбола.

Франция - "петлите"

Французите са известни като "петлите", което идва от галския петел - национален символ на страната. Петелът олицетворява борбеност и смелост, качества, които се проявяват и в играта на френските футболисти. Франция е сред водещите футболни сили с две световни купи.

Испания - "Ла Фурия Роха"

"Ла Фурия Роха", или "червената ярост", се свързва с емблематичния червен цвят на испанските фланелки. Действащите европейски шампиони са известни със своя стил на игра "тики-така", който доминираше световния футбол през последните години. Испания спечели световната титла през 2010 и остава сред водещите нации в спорта.

Уругвай - "урусите"

"Лос Урус" или "урусите" произлиза от наименованието на древния народ Уру, който обитава земите на днешен Уругвай и части от Боливия и Парагвай. Прякорът подчертава историческите и културни корени на страната, свързвайки отбора с традициите на региона и духа на народа. Уругвай е първият шампион на световното първенство през 1930 г. и продължава да бъде фактор в световния футбол.

Италия - "Скуадра Адзура"

"Скуадра Адзура" се отнася до емблематичния син цвят на италианските фланелки, който символизира кралското наследство на страната. Италия е известна със своята защитна игра и тактическа дисциплина. Отборът е четирикратен световен шампион, което го поставя сред футболните великани.

Хърватия - "шахматистите"

Прозвището "шахматистите" идва от отличителния шахматен дизайн на фланелките им, който е вдъхновен от националния флаг. Шахматната дъска е символ на древната хърватска държавност, като още от Средновековието се използва като емблема на хърватските владетели. Макар да е малка страна, Хърватия произвежда футболни таланти, които оставят следа на световната сцена.

Португалия - "мореплавателите"

Португалските футболисти най-често са наричани "мореплавателите". Прякорът идва от славната епоха на великите географски открития, когато португалските мореплаватели като Вашку да Гама и Фернандо Магелан разширяват световните хоризонти. Този прякор подчертава духа на откривателство и амбиция на португалския народ. Отборът печели първата си голяма титла на Европейското първенство през 2016.

Нидерландия - "лалетата"

Холандците, наричани "лалетата", са известни с красивата и технична игра, известна като "тотален футбол". Прякорът идва от националния символ на страната - лалето, което олицетворява елегантност и изящество. Нидерландия печели Евро 1988 и достига три финала на Световното първенство, но все още търси първата си титла.

Мексико - "ацтеките"

Освен "трикольори" отборът на Мексико често е наричан и "ацтеките". Това прозвище идва от древната ацтекска цивилизация, която е съществувала на територията на днешно Мексико. Ацтеките символизират гордостта на мексиканския народ и тяхната богата културна история. Отборът през годините разчита на млада, енергична генерация футболисти.

Япония - "самураите"

Прякорът "самураите" е вдъхновен от древните японски войни, които символизират чест, дисциплина и борбеност. Японският отбор играе със същата решителност и тактическа точност. Тимът продължава да се утвърждава като водеща сила в азиатския футбол.

Мароко - "атласките лъвове"

Прозвището на мароканския отбор идва от планините Атлас, които някога са били обитавани от величествените лъвове. Символизира силата и смелостта на нацията. Мароко е сред водещите футболни сили в Африка и вече дори в света, след като завършиха на четвърто място на Мондиал 2022.

Швейцария - "часовникарите"

Швейцарският национален отбор е наричан "часовникарите", заради световната слава на страната като производител на висококачествени часовници. Швейцарските часовници символизират прецизност, надеждност и съвършенство - качества, които често се свързват и с националния футболен отбор.

Четете още

Божката Краев тайно стана татко

Божката Краев тайно стана татко

Антоан Гризман - златното момче се отказа от национален отбор

Антоан Гризман - златното момче се отказа от национален отбор

Игор дава шанс на Чочев

Игор дава шанс на Чочев

Националите по футбол играят за паметник на Чико

Националите по футбол играят за паметник на Чико

Реклама
Реклама
Реклама