Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/19053702 www.bgdnes.bg

Октомври е време за: Трофейни шарани на куката!

Рибите вече са в дълбока вода, трупат протеини за зимата

Внимание, огромни шарани на въдицата!

"България Днес" ви съветва да точите куките.

Това истинско предизвикателство за всеки риболовец става реалност, щом навлезем в месец октомври. Когато времето започне осезаемо да захладнява, нощните температури да падат под десет градуса, а слънцето да залязва все по-рано, това означава, че трофейните риби огладняват. Време е да натрупат мазнини за зимата, а това сочи, че идва периодът, в който се хранят на поразия.

Истина е, че числеността на шараните по големите държавни язовири е намаляла в последните десетилетия. И все пак във всички тези водоеми плуват риби, от които може да ви се изправят косите. Говорим за екземпляри по над 20, че дори и 30 килограма. До голяма степен изваждането на такъв огромен шаран е въпрос на изключителен късмет и слука. Нещо като да удариш шестица от тотото. Но в риболова не всичко е въпрос на случайност, късметът трябва да се заслужи. Важни са основните правила при улова на този вид риба.

Реклама

През есента мирните риби обикновено се изтеглят в по-дълбока вода. Най-често това са дънни ями, дерета или позициите в близост до язовирните стени. Логично е да потърсим трофейните шарани на дълбочина около 10-15 метра, но все пак това зависи от спецификите на всеки отделен водоем. Това на практика означава, че задължително трябва да използваме лодка за подхранване на избраната позиция и вкарване на въдиците. В последните години малките радиоуправляеми лодки се превърнаха в задължителен атрибут за всеки шаранджия.

Най-добрата примамка според мнозина е царевицата във всичките й разновидности. Затова и захранката трябва бъде от сварени или вкиснати царевични зърна. Някои риболовци, основно от по-съвременните поколения, предпочитат да залагат на различни протеинови топчета. Те са изготвени специално спрямо хранителните навици и вкусови предпочитания на шараните. Когато този вид риба се запасява с хранителни вещества за студените зимни месеци, той не би отказал ударна доза протеин. Затова понякога се е случвало да се храни дори с малки рибки, въпреки че не е хищник.

Шаранджийският риболов често изисква използването на сонар за измерване дълбочините и релефа на дъното. Използват се специална стойка за въдиците, наречена "родпод", електронни сигнализатори, дюшек за рибата и всевъзможни други нововъведения. Самият монтаж на линията пък е може би най-важният компонент от подготовката за риболов на едри шарани. Дебелината на основното влакно варира между 0,30 и 0,40 милиметра. За препоръчване в българските условия е инлайн монтажа, при който влакното минава през оловната тежест. Поводът се подготвя от плетено влакно с дължина около 15-25 см. Поставя се и "шок лидер", който служи като амортисьор при рязкото първоначално потегляне на рибата. Стръвта задължително се поднася "на косъм", т.е. не е закачена на куката, а се издига над нея посредством повдигач. Това намалява мнителността у шараните, които видят примамката и решат да я похапнат.

Най-сладката част от риболова на едри шарани е борбата с трофея. Емоциите от изваждането на голяма риба са незабравими. След задължителните снимки за спомен днес вече мнозина предпочитат да подарят живота на улова си. Риболовът все повече се превръща в едно скъпо хоби и спорт, а не начин за прехрана. Освен това възрастните шарани не са никак препоръчителни за консумация, тъй като са пълни с лой и вкусовите им качества далеч не отговарят на шаранче с тегло 2-3 кг.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

РЕКОРД! Уловиха шаран първолак

РЕКОРД! Уловиха шаран първолак

ШАМПИОН! 8-годишният син на Йоанна Темелкова измъкна 12-килограмов шаран

ШАМПИОН! 8-годишният син на Йоанна Темелкова измъкна 12-килограмов шаран

УНИКАЛНА СЛУКА! Рибари хванаха златната рибка

УНИКАЛНА СЛУКА! Рибари хванаха златната рибка

Уловиха легендарен 31-килограмов шаран

Уловиха легендарен 31-килограмов шаран

Реклама
Реклама
Реклама