Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/19053845 www.bgdnes.bg

ЧУДО в Родопите! Гръмнаха бял глиган

Феномен! Поваленото диво прасе албинос е 3-годишен мъжки екземпляр 

Уникален бял глиган гръмнаха в Родопите!

Дивото прасе албинос е повалено в първия ден на новия ловен сезон, който беше открит в събота.

Реклама

Рядко срещаното животно пада под точния мерник на ловеца Митко Куцовски, който е част от дружинката в смолянското село Любча. "Това е рядко срещан екземпляр", признават авджиите от дружинките, въпреки че десетилетия обикалят из горите. И добавят, че не са виждали толкова голямо бяло диво прасе.

Поваленото животно е мъжки екземпляр и е отстреляно в местността Локовица. Цялата дружинка си прави снимка за спомен с трофея, като не знаят дали и след години отново ще видят подобно чудо на природата.

През октомври миналата година Боян Талев от ловната дружинка в хасковското село Тънково отново отстреля глиган албинос. Екземплярът тежеше 100 килограма и правеше впечатление с дългата си муцуна.

Албинизмът при животните е тип вродена генетична малформация, като не произвеждат пигментация и затова имат бяла кожа и розови очи. Албинизмът е рецесивен белег, което означава, че и двамата родители трябва да предадат мутацията на малкото.

Животните албиноси са толкова здрави, колкото останалите видове, като имат нормален растеж и развитие, както и способност за възпроизвеждане. Проблем за тях е, че трудно оцеляват, защото привличат прекалено много внимание към себе си и не могат лесно да се скрият.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама