Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/19054100 www.bgdnes.bg

Бъбречните болести удрят между 25- и 45-годишните

Заемат второ място (след травматизма) между причините за смърт под 40-годишна възраст 

Една от най-честите причини за загубена работоспособност 

Бъбречните болести у възрастните се нареждат на четвърто място по честота. Тяхното значение обаче се обуславя не толкова от честотата им, колкото от някои медико-социални показатели.

Реклама

Бъбречните заболявания обикновено се проявяват през най-активната възраст на човека (от 25- до 45-годишна възраст), имат продължително, неотклонно влошаващо се протичане и са една от най-честите причини за загубена работоспособност.

И днес все още редица болести на бъбреците имат смъртен изход, и то в ранна възраст. Според данни на Световната здравна организация болестите на бъбреците заемат второ място (след травматизма) между причините за умиранията под 40-годишна възраст.

Бъбречни болести:

Пиелонефритът представлява бактериално възпаление на бъбрека и неговото легенче. Той протича остро и хронично. Причинители са бактерии, обитаващи дебелото черво.

Предразполагащи фактори са бременност, камъни в бъбрека или легенчето, захарен диабет, хронични чревни заболявания, травми. След 60-годишна възраст във връзка с простатната хипертрофия, водеща до нарушения в оттичането на урината, пиелонефритът става по-чест при мъжете. В зависимост от наличието на усложнения, различаваме:

- пиелонефрит с хипертония;

- пиелонефрит с анемия;

Реклама

- пиелонефрит с бъбречна недостатъчност.

Острият пиелонефрит настъпва внезапно, с трескаво състояние, покачване на телесната температура до 40 градуса и обилно изпотяване. Треската се съпровожда с гадене, повръщане, мускулни и ставни болки. Урината става мътна и в нея се откриват много бактерии, левкоцити, понякога и кръв. Уринирането става често с болка, парене и напъни.

Той се среща по-често при децата и през време на бременност. При малки деца болестта може да протече бурно и изключително тежко, с припадъци и гърчове. При възрастни признаците могат да бъдат слабо изразени.

Препоръчва се почивка на легло до нормализиране на температурата и изчезване на болките в кръста. В първите две седмици диетата е млечно-вегетарианска. Не се приемат газирани напитки, алкохол, подправки. Използват се алкални минерални води - хисарска и горнобанска.

Преходът от остър в хроничен пиелонефрит при жените се проявява с нарушения в менструалния цикъл. Не са редки и незначителни повишавания на кръвното налягане. В други случаи преобладават главоболие, безсъние, раздразнителност, неустойчивост на настроението.

1 рецепта - Марийка Гунчева, гр. Белослав, Варненско: С тази рецепта е излекуван бъбрек на дренаж, а другият със забавено функциониране: напълнете 1 ч.ч. айран и в нея сложете 1 ч.л. ленено семе. Изпийте го и веднага след това изпийте 1 ч.ч. чай от босилек. Направете рецептата три пъти и бъбрекът ще се оправи.

2 рецепта - Катя Димова, гр. Белово: Аз си излекувах пиелонефрита с тази рецепта, която е много ефикасна: 1 шепа ечемик, 1 шепа овес, 3 л. вода. Ври, докато водата остане наполовина. Пие се три месеца по една чаена чаша преди ядене всеки ден.

Нефрит

Нефритът е известен повече като възпаление на бъбреците. Ако не се лекува навреме, може да предизвика бъбречна недостатъчност. Обикновено от това заболяване страдат деца от 16-месечна до 5-6-годишна възраст.

Нефритът има следните симптоми:

а) подуване около очите сутрин, което може да трае и през целия ден;

б) подуване на глезените на краката, стъпалата и на корема;

в) чувство за умора и раздразнение;

г) загуба на апетит;

д) често, в повечето случаи болезнено уриниране;

е) висока температура и подпухване, съпроводени с бледност на лицето.

В повечето случаи причините за възникването на това заболяване са все още неясни. Смята се, че високото кръвно налягане може да предизвика заболяване на бъбреците и да ускори развитието му.

Рецепта за нефрит - Първолета Димитрова: смесват се 120 г листа от черна боровинка, по 100 г царевична коса и семена от пъпеш и 200 г корени от пирей. 2 с.л. от сместа се заливат с 600 мл вода. Кисне 1 час и се прецежда. Пие се 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене. Вместо вода се пие чай от плод шипка. Закусва се с овесени ядки с 1 л. мед.

Хроничен нефрит

Причините за хроничния нефрит все още не са напълно изяснени. В около 20% от случаите той е последица от прекаран остър нефрит.

Подозират се чести и незначителни инфекции (ангина, синузити, бронхити), злоупотреба със спиртни питиета, някои медикаменти, нарушение на обмяната на веществата (напр. подагра), продължително излагане на студ и влага.

Началото и ранната фаза на хроничния нефрит са в повечето случаи мъчно доловими. Най-чести са общите оплаквания - слабост, безсилие, отпуснатост, лесна уморяемост. Тези болни често биват третирани като болни от анемия.

За предпазване от остър нефрит след всяко боледуване от ангина, простуда или грип трябва да се направят неколкократни проверки на урината и при най-малките изменения болният да остане на легло.

Препоръчва се топло на кръста и краката. Ако обаче в урината има кръв, топло не се слага. Препоръчваните по-рано режими на глад и жажда днес не се прилагат.

Рецепта - неизвестен автор: 30 грама златна пръчица се пуска в 300 мл кипяща вода, от тази запарка се вземат 4 пъти дневно по 1 с.л.

Тиквени семки церят възпалението

Няколко много ефикасни рецепти при албумин и възпаление на бъбреците от Вяра Атанасова:

а) шепа слънчогледови или тиквени семки се варят в 500 мл вода. Изстива, прецежда се и отварата се пие студена вместо вода. Яде се много варена тиква;

б) един път седмично се яде варено жито и се изпива водата, в която е вряло;

в) консумира се в голямо количество небелена гулия;

г) пие се повече гореща вода;

д) 250 г зърна от бял фий (суров) се смилат на прах. Смесва се с мед и със сока на 1 лимон. От сместа се приема по 1 с.л. три пъти на ден преди ядене;

е) по 2 с.л. изсушени листа от дива къпина и полски хвощ и 1 с.л. счукано конопено семе се варят 10 минути в 500 мл. вода. Пие се по 100 мл 3 пъти на ден на гладно;

ж) 1 ч.л. ситно нарязани корени от брош залейте с 1 ч.ч. студена вода и оставете да киснат 8 часа, след което прецедете извлека. Същата билка залейте отново с 1 ч.ч. кипяща вода и след 20 минути прецедете извлека. Смесете двете чаши и пийте от нея по 1 к.ч. три пъти на ден преди ядене.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Прочиствайте ги с диня и черен хляб 

Здравейте, почитаеми проф. Мермерски. Надявам се и на моята молба за помощ да откликнете. Видях в анонса, че ще обърнете внимание на бъбречните заболявания, и искам да попитам възможно ли е да ни информирате как да пречистим най-ефективно бъбреците. За което предварително благодаря!

С уважение: Стоянка Александрова, Силистра

Пречистването на бъбреците трябва да се извършва поне един път годишно.

Най-добре е да се прави през лятото, когато има дини. За тази цел трябва да се запасите с дини и черен хляб. Това ще бъде храната ви за една седмица. Ако имате камъни в бъбреците или пикочния мехур, най-подходящият час за изхвърлянето им е биоритмичният час между 2 и 3 през нощта. Седнете във ваната и яжте диня. Заедно с урината ще излизат пясъкът и камъните.

Вторият начин за пречистване на бъбреците е подходящ за всяко време на годината. За пречистването подгответе 20-25 г елово масло, по 50 г от билките риган, конски босилек, маточина, пача трева, жълт кантарион. Билките се нарязват на ситно - като за чай.

В продължение на една седмица - вегетарианска храна и чай от тези билки с мед. На седмия ден половин час преди хранене, пригответе 100 г от билковата настойка, изстудете и й добавете 5 капки елово масло. Разбъркайте и изпийте през сламка - за да предпазите зъбите от разрушаване. Билковата настойка с елово масло се пие преди хранене три пъти дневно в продължение на 5 дни. Резултатът от пречистването се проявява чрез силно помътнялата урина, в която може да има и камъни. Понякога се изхвърлят тежки кафяви и тъмночервени плътни капки с мирис на елово масло. Това е сгъстен пясък.

Четете още

Ликвидирайте тромбофлебита

Ликвидирайте тромбофлебита

Подаграта удря често по наследство

Подаграта удря често по наследство

Прочистете организма от антибиотиците

Прочистете организма от антибиотиците

Има спасение от високото кръвно

Има спасение от високото кръвно

Реклама
Реклама
Реклама