Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/krimi/article/19061217 www.bgdnes.bg

11 години затвор за мъж, убил чичо си заради имоти

11 години решетки за Свилен, който уби чичо си Бончо заради спор за имоти в Добрич през 2021 г. Това става ясно от решение на Апелативния съд във Варна.

Подсъдимият и жертвата са племенник и чичо и редовно се събирали и пиели до зори. Често възниквали конфликти, свързани с имотни спорове. Такава била ситуацията и в катастрофалния за Бончо ден. Тогава двамата се събрали в жилището на обвиняемия и пили, и отново стигнали до нерешените имуществени въпроси. Подсъдимият нанесъл удари с юмруци по лицето на пострадалия, а Бончо го улучил с бутилка от водка в главата. Племенникът забил няколко пъти главата на чичо си в пода, след което двамата продължили да си разменят удари. При пристигането си в апартамента роднина сигнализирал на тел. 112. Екип на Бърза помощ констатирал, че пострадалият е починал. Причина за смъртта му е черепно-мозъчна травма. В кръвта на подсъдимия били установени 2,34 промила алкохол.

Реклама

Окръжният съд е приел, че престъплението е извършено при условията на пряк умисъл - подсъдимият е съзнавал, че с множеството силни удари в главата на пострадалия причинява съвкупност от физически и функционални увреждания, несъвместими с живота, като е целил настъпването на смъртта му. Прекият умисъл се доказва с многобройността на ударите и упражнената сила, локализирането на уврежданията в областта на главата, интензитета на нападението. Юридическите заключения на първостепенния съд бяха изцяло споделени от въззивната инстанция. Наличието на множество удари /не по-малко от шест/ в областта на главата, нанесени със значителна сила, категорично опровергава действия, извършени при условията на неизбежна отбрана, смята Апелативният съд.

По всички тези съображения съставът на въззивния съд прие атакуваната присъда за правилна и я потвърди изцяло. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Четете още

Брутално убийство в карловско

Брутално убийство в карловско

Убийцата на бабата и дядото на Белослава се правела на луда

Убийцата на бабата и дядото на Белослава се правела на луда

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама