Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19070035 www.bgdnes.bg

Брендо празнува юбилей в затвора, става на 60 г.

"Кокаиновият крал" чуква 60 в килията

Близки пращат картички на Евелин Банев, за да го поздравят

Юбилей отбеляза Брендо в пандиза! Докато търка нара в Централния софийски затвор, Евелин Банев чукна 60 години вчера! Сам в килията си посреща празника "кокаиновият крал", довериха източници на "България Днес" от затвора.

Събитието е минало без торта, скъпо шампанско и други глезотии, с каквито досега е празнувал рождения си ден на Банев. Тази година Брендо изкарва юбилея си съвсем скромно, а компания му правят не засукани хубавици, а колегите му от 12-а група на затвора. Брендо най-вероятно е почерпил скромно съкилийниците си в лавката на пандиза. В бригадата му са обикновени пандизчии, осъдени на лишаване от свобода. За разлика от тях, на новодошлия му се приготвя специално диетично меню заради стомашни проблеми. Все пак Брендо не остава забравен зад решетките. Семейството му изпраща няколко поздравителни картички и писма по случай шейсетата годишнина.

Реклама

Макар да е тикнат на топло по 6-годишна присъда за банда за пране на пари от дрога, Евелин Банев не прекарва времето си само между четири стени. Той е извеждан за лекарски прегледи и за посещение на зъболекар. Заради сложната процедура известният затворник е конвоиран с два буса охрана със светлини и звукова сигнализация и е пазен от десетина гавази от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Пазачите следят и пиле да не прехвръкне над главата на "кокаиновия крал", както и да не направи той нещо нерегламентирано.

Още с изненадващото си появяване в края на юни пред софийската пандела Банев даде да се разбере, че осъзнава какво прави. Службите намекват, че най-вероятно има заплахи за живота му. Не е изключено именно заради това босът да избере сигурната килия. Затова след близо 6 г. години в изгнание и дирен с червена бюлетина от Интерпол, Брендо реши да се предаде и да си излежи присъдата. Наказанието като главатар на група за пране на пари е най-малкото в сметката му. Румъния го осъжда на 10 г. и половина за наркотрафик, а в Италия му дават 20 г. затвор по аферата "Кокаинови крале".

За последните две години Банев се моли четири пъти на съда да си групира всички наказания и да ги излежи у нас. В тази връзка магистратите изискват информация от Италия за срока и режима, при който е бил задържан нашенецът. Документите още се чакат, поясняват за вестника от съда. Чак след получаването им ще стане ясна съдбата на Брендо - дали ще лежи за кокаиновите афери в родната килия и дали присъдите му ще бъдат редуцирани.

За Евелин Банев са издадени заповеди за арест от Италия и Румъния, но съдът отказва да го екстрадира. Причината за отказа се корени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в който се казва, че предаването на исканото лице в чужбина трябва да се отложи, докато то си изтърпи наказанието.

Брендо е търсен още заради разследвания с Украйна и Швейцария. В Швейцария го искат заради казуса с пране на пари в банката "Креди суис". Украйна също го обявява за издирване, след като допуска изчезването му. Нашенецът е заловен в Киев през септември 2021 г., но прекарва само 15 дни в ареста. Пускат го заради информация, че е станал украински гражданин, и според местните закони не може да бъде екстрадиран по повод чужда присъда. После се оказва, че паспортът на Брендо е издаден неправомерно, но той вече е духнал в неизвестност. Криминалистите започват разследване за паспорта, включително и срещу длъжностни лица.

Четете още

ТЕЖКО Е В ЗАТВОРА! Настаняват Брендо в група за рецидивисти

ТЕЖКО Е В ЗАТВОРА! Настаняват Брендо в група за рецидивисти

Момчета с прякори влизат доброволно в затвора

Момчета с прякори влизат доброволно в затвора

Дъщерята на Брендо у нас за ЧРД

Дъщерята на Брендо у нас за ЧРД

Не даваме Брендо на Италия и Румъния

Не даваме Брендо на Италия и Румъния

Реклама
Реклама
Реклама