Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19078278 www.bgdnes.bg

Ексклузивно! Румен Гайтански влезе в болница

Заради проблеми със стомаха и хронични оплаквания

В последния месец разследващите се занимават с изземане на луксозните автомобили на арестувания бизнесмен

В болница влиза Румен Гайтански, научи "България Днес"! Арестуваният бизнесмен е почувствал неразположение, поради което е преместен от килията в лечебницата! Вълка се оплаква от хронични проблеми, свързани със стомаха, разкрива пред вестника адвокатът му Георги Гатев.

Реклама

По думите на юриста, след като прекарва около седмица в болницата, клиентът му е излекуван и е върнат наскоро обратно зад решетките.

Преди време се разбра, че друг виден затворник - Евелин Банев-Брендо, също има проблеми със стомаха. По тази причина "кокаиновият крал" бе поставен на специална диета зад решетките. Дали заради нея или по някаква друга причина, Брендо има и проблеми със зъбите. Видео показва как Банев е изведен от пандиза, за да посети столична дентална клиника. Кога и колко често се случва това, така и не стана ясно.

За Гайтански това не е правено и той е лекуван в болницата към затвора. Вълка е обвинен като подбудител за присвояване на кредит от 150 млн. лева, отпуснат от Българската банка за развитие (ББР). По случая са погнати още бившият изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев, който е обявен за издирване, както и Иван Георгиев, представител на фирма "Роудуей кънстракшън", получила кредита. Георгиев е пуснат срещу 50 бона гаранция.

Заемът е за закупуването на фирмата "Пътстрой инженеринг", а като обезпечение е представен прекратен договор с друга фирма за доставка на баластра. Според прокуратурата част от парите от кредита са използвани за изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лв., а над 26 млн. лв. са били използвани от дружеството на съпругата му Ася Христова "Кристална вода" за изплащане на задължения на ТЕЦ "Варна", свързано с Ахмед Доган.

"Не съм направил това, в което ме обвиняват, но истината отнема време и ще се докаже в съда", написа в писмо до медиите Гайтански преди месец. Той определя акцията като зрелище. "Бях шокиран, изненадан и не по-малко изумен как, за да се създаде зрелище, нахлуха и иззеха автомобили, които нямат нищо общо с обвинението, пише той. От деня, в който съм обвинен и бях задържан, аз и семейството ми понасяме ежедневно обидни квалификации и тенденциозни лъжи, нямащи нищо общо с действителността, но търсещи зрелище", се посочва в позицията.

Реклама

Бизнесменът коментира, че акцията неслучайно е проведена през август, в негово отсъствие, а репортери са привикани в гаража му да снимат колите му. Свързва това с политическата обстановка и скалъпване на историята от негови недоброжелатели.

В последния месец зациклят действията на следователите и не се извършват никакви разпити на обвиняеми или свидетели, казва адвокат Гатев. Според него през изминалите седмици разследващите се занимават единствено с изземане на автомобили - документи, ключове, кой може да ги кара. "Всички автомобили се водят на фирми, но са свързани с Гайтански покрай негови дружества. Най-скъпата кола е купена три години преди кредита. Защо и какво изземват, един господ знае", коментира юристът.

Обвиненията срещу подпуканите са за подбудител, извършител и помагач. Гайтански не е теглил кредита, отбелязва адвокатът. Той ще поиска преразглеждане на мярката на известния си клиент, но вероятно това ще е след изборите. Именно с политическите процеси у нас защитата си обяснява обвиненията.

Междувременно поддръжници на партията на Доган в Сливен обявяват, че ще включат Гайтански в листите си за кандидат-депутати на изборите, но бизнесменът посочва, че няма такова желание и не му се занимава с политика.

Четете още

Румен Гайтански-Вълка като Нико Тупарев - нахапан от дървеници в килията

Румен Гайтански-Вълка като Нико Тупарев - нахапан от дървеници в килията

Румен Гайтански-Вълка остава зад решетките!

Румен Гайтански-Вълка остава зад решетките!

Румен Гайтански-Вълка пред Темида: Не съм искал кредит!

Румен Гайтански-Вълка пред Темида: Не съм искал кредит!

Румен Гайтански-Вълка обжалва ареста си

Румен Гайтански-Вълка обжалва ареста си

Реклама
Реклама
Реклама