40 лева излиза 20 кила царска туршия, приготвена вкъщи
Вкъщи е три пъти по-евтина от готовата, която се предлага на пазара
Около 40 лв. излиза приготвянето на царска туршия вкъщи, показа проверка на "България Днес".
В разгара на есенния сезон редица български домакинства подготвят вкусна зимнина, която да похапват в студените дни.
Направата на 20 кг туршия (около 6 големи буркана) с бюджетни продукти от столичния Женски пазар излиза на цена под четири десетолевки. В сумата влизат 2 кг червени и зелени чушки за 3 лв. (1,50 лв./кг), същото количество моркови отново за 3 лв. (1,50 лв./кг), 2 кг червени камби за 4 лв. (2 лв. за кг), зелени домати на стойност 4 лв. за 2 кг. Ще ни трябва още 2 кг карфиол на цена от 6 лв. (3 лв. за килограм), 6 кг зеле за същите пари (левче за кг) и коренче целина за около левче.
Останалите необходими продукти са 50 мл олио за около 12-13 стотинки (3,50 бутилката), 1 л. оцет за приблизително 2 лв., 1,35 лв. за пакетче сол, 500 грама захар за 1,30 лв., лъжичка черен пипер за 55 стотинки пакетчето и една опаковка аспирин за 3,90 лв. (по таблетка на буркан). Общото количество, което се получава след приготвянето, е напълно достатъчно, за да изхрани едно нормално средностатистическо семейство.
Ако решим да закупим продуктите си от някой от големите хранителни магазини, цените на стоките ще са доста по-високи. За тези, които нямат време и желание да направят сами туршията си, на пазара се предлагат също и готови буркани за около 6 лв. килограмът (120 лв. за 20 кг), което ще ни излезе три пъти по-скъпо от домашната зимнина.