Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19125748 www.bgdnes.bg

Гигантски Богородици и кръстове пазят населени места

*Легенди насърчават поставянето на Божи символи 

*Статуята на Дева Мария в Хасково беше вписана в "Гинес" 

Богородица вече пази Разлог от нещастия!

6-метровата мраморна фигура Света Богородица с Младенеца е позиционирана в центъра на кръговото кръстовище при болница "Д-р Асен Велев" в града. Внушителната фигура е дело на скулптора Асен Ботев от Разлог и беше открита в събота с водосвет и тържествена част.

Редица населени места у нас са закриляни от божествени символи и "България Днес" ще ви разкаже за някои от тях.

Реклама

Монументът "Света Богородица" в Хасково се намира на Младежкия хълм и се извисява над целия град. Скулптурата, висока 14 м и тежаща 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис.

С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел "Религия" на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца. Монументът, изграден от полимербетон, е тържествено открит на празника Рождество Богородично на 8 септември 2003 г. и осветен от митрополит Арсений.

Заради рекордните си размери и подходящото местоположение статуята на Света Богородица се вижда от целия град дори и вечер. Съвсем близо до монумента се намира и 30-метровата камбанария на Хасково, която беше открита през 2010 г. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а от върха й се разкрива невероятна панорамна гледка към целия град.

От столетия Дева Мария е смятана за покровителка на Хасково, затова с решение на местния общински съвет от 1993 г. 8 септември (празникът Рождество Богородично) е обявен за празник на града.

В 33-метров кръст над Сливен е вградена частица от дървото на кръста Господен, която пази града. Светинята се издига от хълма Бармук баир и се вижда от всички пътища, водещи в града.

Реклама

Идеята за изграждането му е от 2008 година и две години по-късно е осъществена. За издигането му са били изразходвани около 300 хиляди лева. Помогнали са много хора. По решение на Негово Високопреосвещенство покойния митрополит Йоаникий в кръста е вградена частица от Светия кръст Господен, подарена на владиката от историка Божидар Димитров.

15-метров кръст пази българско село от лоши поличби и природни бедствия!

Светещият Божи символ беше поставен през 2016 г. от група доброволци на върха край благоевградското село Петрелик. Населеното място се намира само на 3 километра от гръцката граница. Предисторията на кръста е крайно любопитна и е свързана с митове и легенди. Бившият кмет на селото Петър Дамянов получава съновидение, което го насърчава да издигне кръста. Висша сила дори му посочва мястото, където християнският символ да бъде поставен - най-високото било в местността Света Петка, която се намира над Петрелик.

Според стари предания хълмът, на който е поставен величественият кръст, е бил обитаван още от древността. Легенда разказва, че на същото място е била намерена стара икона, което показва, че местността навремето е била населена с християни. Цялата местност се свързва с чудеса и мистични явления, което кара местните хора да се отнасят с уважение към святото място.

Гигантска икона на света Варвара пази благоевградското село Елешница. За да бъде предпазена от слънце и дъжд, над иконата трябваше да бъде изграден покрив с керемиди. Любопитното е, че изображението на света Варвара е осветено, за да се вижда пред тъмната част на денонощието.

Местните хора се гордеят, че света Варвара е родена само на 1 километър от селото им. По техни думи това се е случило в древното селище Илиопол, което е в сегашното землище на Елешница. "Научно доказано е, че тук е родена, а впоследствие и тук е обезглавена по нареждане на баща си, когато той разбира, че е станала християнка", коментират местни жители.

Четете още

Отец купи чудотворна икона от Атон, която лекува рак

Отец купи чудотворна икона от Атон, която лекува рак

6-метрова Богородица ще пази Разлог

6-метрова Богородица ще пази Разлог

Нова впечатляваща находка! Църква е построена върху друга църква

Нова впечатляваща находка! Църква е построена върху друга църква

ЧУДО в Бачковския манастир: Богородица ме излекува от рак!

ЧУДО в Бачковския манастир: Богородица ме излекува от рак!

Реклама
Реклама
Реклама