Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19138875 www.bgdnes.bg

Екскметът на Старосел разбира от нета, че синът му е съден в Англия за дрога

Петко, движил наркоконтрабанда през бизнес с банани, чака присъда

Много сме разтревожени, веднага наехме адвокат, разкрива бившият управник Иван Жутев

Синът на бившия кмет на Старосел е съденият за огромна пратка с кокаин във Великобритания! Ексуправникът Иван Жутев разбира от интернет, че наследникът му Петко си има проблеми със закона в Обединеното кралство! "Много сме разтревожени! Веднага наехме адвокат", разкрива бащата Жутев пред "България Днес", потърсен за коментар.

Реклама

По думите му семейството няма никаква информация и се чувства много неприятно от новината, че Петко Жутев е съден за огромна пратка с кокаин от Колумбия. Според разследващите нашенецът е въртял схемата с албанци, като е държал фирма за внос на плодове. Коката е засечена благодарение на тайни агенти, които влезли в ролята на шофьори на камиони и превозили стоката.

"Не вярваме на това, което се пише. Петко ни се обаждаше редовно, има връзка с нас. Не сме имали подобни сигнали от негова страна. Споделил ни е, че работи в Лондон като ВИП охранител, даже си изкара квалификация, защото Великобритания не е член на ЕС. Имат му огромно доверие като ВИП ескорт. Работи в Ситито, където е най-големият бизнес", каза татко му Иван Жутев.

Близките са силно разтревожени от вестите за нашенеца. "Взели сме спешни мерки, консултирали сме се с адвокат и стигнахме до квалитетна кантора в Лондон. Той е на 40 години, изключително умен е, отличник е по физическа подготовка, има невероятен ум на математик, владее три езика. Играл е волейбол в Италия. Ако е трябвало нещо да ми каже, е щял да ми каже. Имаме съмнения, че е нареден, това са някакви постановки", смята бившият кмет на Старосел.

Именно в известното селце са регистрирани българските фирми, в които участва Петко Жутев. Те са свързани с търговия с горива и производство на енергия от ВЕИ, показва справка на вестника. Властите на Острова залавят българина покрай компанията му "Агро фууд", чийто собственик се води. Именно през дружеството се е осъществявала доставката на стоки. Разследващите установяват, че покрай кашоните с банани от Колумбия Жутев и аверите му от Албания вкарват огромно количество кокаин - над 2 тона. То се оценява на повече от 200 милиона паунда, съобщават английските медии. Стоката пристига с кораб до пристанището в Портсмут, откъдето е прекарана с камиони.

Схемата е разкрита през февруари 2021 г. благодарение на агенти под прикритие. Те се представят за шофьори на камиони, за да осуетят дейността на бандата. Криминалисти изтъкват, че това е една от най-големите конфискации на наркотици, виждани някога в Обединеното кралство.

Според местните медии Петко Жутев, Гергий Дико и Бруно Кучи са се признали за виновни за контрабандата на наркотици, а Ерик Муци и Олси Ебея са признати за виновни в процес.

Реклама

На пръв поглед вносителят "Агро фууд" изглежда като всяка друга компания, която се занимава с търговия на плодове от Южна Америка. Тя развива дейност в продължение на пет години, когато през декември 2020 г. сменя собственика си и за директор е назначен Петко Жутев, който отскоро е във Великобритания.

Това е пример за престъпници със скрит мотив, които завладяват добре управляван и установен бизнес, който е по-малко вероятно да предизвика подозрения, коментират полицаи. За разбиването на групата в тяхна помощ пристигат и техни колеги от Колумбия. Те събират оперативна информация и проследяват два опита за доставка, преди да ударят.

На третия път ченгетата разместват сандъците с кокаин, като ги заменят с фалшиви каси, а там, където е кокаинът, слагат истински банани. В някои от кутиите са сложени подслушвателни устройства. Двама офицери под прикритие се залавят да закарат товара от Портсмут до склада в Едмънтън, северен Лондон. Там Жутев ги пресреща и се появява, за да покаже, че той е главният. Помага на шофьорите да паркират, след което оглежда контейнерите и им се подписва, съобщава Би Би Си.

"На практика наблюдавахме как престъпниците отварят определени части от пратката, където знаехме, че кокаинът е бил скрит, и където знаехме, че те смятат, че е", казва Джон Коулс, ръководител на специализираните операции. Така заподозрените се издават, че знаят за пратките с кокаин и ги очакват. По данни на криминалистите заловеното е еквивалентно на повече от половината количество кокаин, откривано средно за една година.

Оръжие

Различни кутии, мобилни телефони, празни куфари и зареден турски револвер са открити при претърсването на склада, съобщават от полицията в Обединеното кралство. Жутев, Дико и Куци са арестувани и обвинени във внос на наркотици и за притежание на огнестрелно оръжие. Албанците Дико и Кучи се признават за виновни по обвиненията, но Жутев отрича да е замесен и е оправдан за държане на оръжие и боеприпаси. Той и аверите му ще разберат съдбата си в средата на ноември, когато съдът ще обяви присъдата за контрабандата на дрога.

Реклама
Реклама
Реклама