Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/19162486 www.bgdnes.bg

Бум на изхвърлени костенурки

Случаите в столицата зачестяват 

Взимането на животно от природата и пленяването му в апартамент е грешно, коментират от "Дивите животни" 

Бум на изхвърлени костенурки!

Зачестяват случаите, в които диви животни са взети насилствено за отглеждане в домашни условия, но в един момент стопаните преценяват, че не са им нужни, и решават да ги изоставят. За жалост почти винаги те не ги връщат в естествената им среда, откъдето са ги взели, а ги изхвърлят на улицата.

Реклама

"В столицата непрекъснато изникват сухоземни костенурки, а София не е естествената им среда. Всеки такъв случай е дело на човек, а те не са малко. Ще се учудите колко много хора взимат намерено някъде костенурче и го донасят в града с идеята да си играят децата им и дори убедено твърдят, че ги учат на доброта и грижа към животните по този начин. Като им мине меракът на децата, родителите не си правят труда поне да го върнат, където е намерено. Просто го пускат отвън на полянката пред блока или дори опитват да го продадат", коментират от организация "Дивите животни".

И добавят: "Мнозина смятат и че взимането на костенурка от природата и пленяването й в апартамент или двор е помощ, правят го, "за да не й се случи нещо лошо". В грешка са, разбира се, не може да е редно да пленяваш някого и да го обречеш на тотално неестествен живот, за да му помагаш въпреки него и естеството на природата му. Това не е помощ, психотичните притеснения на даден човек не са извинение за неговото грубо вмешателство в живота на животните".

Изоставените животни се сблъскват със сериозен проблем - температурите вече са ниски и имат нужда да се заровят, а градските условия не винаги предлагат такава възможност. Освен това костенурките биват нападани от паразити, които ги тормозят и не им дават спокойствие да заспят. Наскоро има случай с намерена такава шипоопашата костенурка (Testudo hermanni), като от "Дивите животни" се опитват да я спасят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама