Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/19175387 www.bgdnes.bg

Иво Папазов-Ибряма: Пием по една студена вода след уж благотворителен концерт

И Камелия Тодорова изригна срещу държавно финансиране само на няколко имена в гилдията

"Имал съм загуби заради това, че напоследък има много концерти със свободен вход."

Това каза за "България Днес" Иво Папазов-Ибряма. Тези дни той се подписа под официална петиция заедно с други големи имена в българската музика до министъра на културата, Комисията по култура в НС, кметовете на София, Пловдив, Варна и Бургас, до УС на фонд "Култура" и до Комисията по култура и образование на Европейския парламент. По думите на виртуоза на кларинета неин инициатор е поп певицата Рут Колева. В отвореното писмо именити музиканти и изпълнители, сред които са още Любо Киров, Камелия Тодорова и Мила Михова, настояват да се спре нелоялната конкуренция между платените концерти и концертите с безплатни билети, подпомагани от бюджета. Известните музиканти, подписали се под исканията, настояват безплатните събития да се организират основно за представяне на изгряващи звезди и млади таланти, които не могат да разчитат публиката да си купи билети за изявите им.

Реклама

На въпроса на вестника дали не смята, че всъщност "безплатните билети" вече са платени от българските данъкоплатци, Ибряма изненадващо даде заден. И дори повтори на няколко пъти, че "това писмо отразява ситуацията по време на пандемията".

Недоволството на Ибряма има конкретен адрес - и това са благотворителните концерти. Според него "те само се пишат благотворителни, а всъщност билетите са продадени и ние пием една студена война след концерта", оплаква се гениалният майстор на кларинета. Казват, че се прибират после пари", допълва Иво Папазов. Той обаче за втори път изпадна в противоречие, когато не скри, че му е било платено за участието в новогодишния концерт на столичния площад "Батенберг", който традиционно е с "вход свободен" за всички.

"Не мога да си обясня как само няколко имена в гилдията получават държавно финансиране за своите изяви", изригна пред "България Днес" и джаз иконата Камелия Тодорова. Певицата уточни, че няма представа как точно се разпределят средствата в държавния бюджет, но съдела от това, че "перото за култура в него е много малко". И дори при това положение средствата от бюджета за култура се наливали основно в мелницата на уж частни продуценти и начинаещи музиканти и изпълнители, а за утвърдените имена парите редовно не стигали. "Те са финансирани по проекти, а известни творци като мен са оставяни настрана", недоволства Кеми.

Изпълнителката на "Летят последните таксита" се гневи, че членовете на комисиите, отговорни за финансирането на проекта на даден музикант, "нищо не разбирали от нашето изкуство". "Освен това не знаем и имената на тези хора", посочва певицата. "Мотивите, с които се отхвърля един проект, много често са куриозни", твърди певицата.

Четете още

Световноизвестният Иво Папазов-Ибряма: Станахме държава на пенсионерите!

Световноизвестният Иво Папазов-Ибряма: Станахме държава на пенсионерите!

Ибряма свири на шест свински погребения по Коледа

Ибряма свири на шест свински погребения по Коледа

Ибряма ЗОВЕ: Миньори, не затваряйте пътищата

Ибряма ЗОВЕ: Миньори, не затваряйте пътищата

Големият кларинетист Иво Папазов: Оставиха ме без пенсия!

Големият кларинетист Иво Папазов: Оставиха ме без пенсия!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама