Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/19198868 www.bgdnes.bg

Брендо не гласува на изборите!

  • "Кокаиновият крал" е лишен от гражданските си права, заличен е от списъците
  • Джигитът Георги Семерджиев е пуснал своя вот, убиецът на Милен Цветков и да иска, не може

Евелин Банев-Брендо не гласува на изборите! Причината е, че "кокаиновият крал" е лишен от гражданските си права, защото е окончателно осъден на шест години решетки у нас за трафик на кокаин.

Реклама

Справка на "България Днес" показа, че Банев е премахнат официално от списъците за гласуващи от секция 30 в столичния квартал "Витоша", където е адресната му регистрация. Докато Брендо изтърпява наказанието си в Софийския централен затвор, той няма да има право да даде своя вот за партията, която тачи. Когато излезе от килията, тези права му се връщат автоматично.

По принцип осъдените у нас нямат право на вот. Това е факт от над 34 години, но има страховити полемики по този въпрос, включително и дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург . Правото си да гласуват запазват само тези, които са арестувани, и тези, които не са с окончателно влезели в сила присъди. Тоест, ако не се е произнесъл Върховния касационен съд (ВКС), даденият пандизчия има право на глас. Такъв е случаят с Георги Семерджиев, който през 2022 г. помете и уби на място Хариет и Христина на столичния бул. "Черни връх".

Тъй като делото срещу татуирания джигит още е пред ВКС, Семерджиев запазва правото си на глас и най-вероятно е пуснал своя вот вчера. На първа и втора инстанция Семерджиев получи 20 години решетки. Въпреки това той реално не се води осъден към този момент. Обвиняемите и подсъдими лица, задържани под стража, запазват правото си на глас, а Семерджиев все още е само обвиняем. В момента делото се гледа пред ВКС и съвсем скоро ще има окончателно решение.

Друг известен затворник, който също както Брендо не може да гласува, е килърът от "Соло" - Илиян Тодоров. Той излежава доживотна присъда за двойно убийство, което му отнема автоматично гражданските права.

Припомняме, че жестокото двойно убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току-що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики Илиян Тодоров вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров умира в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров, който все пак оцелява. Двойният килър от "Соло" бе в неизвестност години наред, но в крайна сметка бе заловен в Ташкент, Узбекистан. После бе екстрадиран у нас, където вече излежава доживотната си присъда в Софийския централен затвор. В момента Тодоров иска възобновяване на делото, което, ако бъде разрешено, означава, че процесът ще стартира отначало.

Реклама

Друг знаков престъпник, който изгуби гражданското си право на глас, е джигитът Кристиан Николов, който уби известния и вечно усмихнат журналист Милен Цветков. На 19 април 2020 г., Великден, Николов, след бурна вечер, изпълнена с наркотици, пиене и веселба, бръмчи по ул. "Хенрих Ибсен". Той е надрусан с амфетамин, кокаин и марихуана. На кръстовището с бул. "Черни връх" Цветков чака на червен светофар с колата си. Тогава изневиделица джигитът връхлита с мощния джип върху колата на Цветков с 99 км/час. Милен Цветков не издъхва веднага. Самият Николов го вади от колата и се опитва да му помогне, но журналистът умира след няколко минути. Николов е осъден на 9 години затвор миналата година.

 Затворници гласуват за последно през 1990 г.

За последно осъдените затворници в България гласуват на изборите за VII Велико народно събрание през 1990 г. Приетата година по-късно Конституция въвежда обща забрана за гласуване за всички осъдени лица, които изтърпяват ефективно наказанието лишаване от свобода.

През 2016 г., по делото "Кулински и Събев срещу България", Европейският съд по правата на човека намира, че общото ограничаване на правото на лишените от свобода да гласуват на избори за народни представители и за членове на Европейския парламент, без оглед на техните индивидуални обстоятелства, поведение и тежестта на извършените престъпления, е в нарушение на гарантираното им право, което по закон лежи в Конвенцията за право на глас в Европейското законодателство. Въпреки че Страсбург не е съгласен с това общо лишаване на всички осъдени у нас да не могат да гласуват, това не води до никаква промяна.

Към днешна дата България остава една от малкото държави в Съвета на Европа, заедно с Естония, Унгария и Русия, в които продължава да действа обща забрана за гласуване спрямо осъдените затворници.

Четете още

Николай Денков: Отговорността да се състави правителство е на ГЕРБ

Николай Денков: Отговорността да се състави правителство е на ГЕРБ

Андрей Райчев: ГЕРБ трябва да съставят кабинет, защото Радев ще ги отнесе на следващите избори

Андрей Райчев: ГЕРБ трябва да съставят кабинет, защото Радев ще ги отнесе на следващите избори

Лили Иванова пусна бюлетина с черни ръкавици

Лили Иванова пусна бюлетина с черни ръкавици

Бойко Борисов гласува и предупреди: Пазете се от Гунди в последните секунди (Видео)

Бойко Борисов гласува и предупреди: Пазете се от Гунди в последните секунди (Видео)

Реклама
Реклама
Реклама