Диетологът проф. Донка Байкова: На 1 януари не минавайте на глад
При свръхконсумация на празничната трапеза сме застрашени от възпалителен процес
КОЯ Е ТЯ
Проф. Донка Байкова е родена в град Каблешково в семейството на машинен инженер. Завършва немската езикова гимназия със златен медал в Бургас, след това медицина в Медицинския университет в София. Тя е признат специалист по хранене и диететика. Активно участва в популяризирането на съвременните аспекти на здравословното хранене, работила е като консултант към Министерството на здравеопазването. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия.
Доли ТАЧЕВА
- Проф. Байкова, по празниците българинът е свикнал с богата трапеза. Кои храни е хубаво да избягваме, за да се чувстваме добре, след като минат?
- Празничното хранене е много разнообразно и спазваме традиция, тоест ние имаме нагласи празниците да ги прекараме със семейството, с голямата фамилия, с приятелския кръг и по тази причина предварително си приготвяме менюто. Домакинята е взела мерки, направила си е списък и дори вече е напазарувала. Тя има идея. Нашият съвет е не да мислим как да се ограничаваме по време на празненството на трапезата, а домакинята постепенно да сервира различните степени на менюто. Защото, ако всичко се сложили на масата и започнем да си хапваме с голямо нетърпение от тази, от другата, от третата гозба, със сигурност има риск да отключим някакъв храносмилателен възпалителен процес. Към различните видове храни човек трябва да секретира различни ензимни системи. Едни от тях са предназначени да смилат въглехидратите, други белтъците, трети мазнините. И ако в такъв процес на състезание храносмилателната система работи интензивно, т.е. при свръхкомбинация и свръхконсумация на храни, естествено, като всеки друг орган в човешкото тяло, организмът откликва с риск от възпалителен процес, а това би било много неприятно.
- Колко време е добре да продължи храненето?
- Моят съвет е от ястие до ястие да има между половин и един час интервал. Както се сервира храната в ресторантите. Това е направено интелигентно именно за да се чувства човек комфортно. Започваме със зеленчукова салата. С нея събуждаме храносмилателния тракт, защото храната се етажира на нива. Зеленчуците имат фибри, които активизират перисталтиката. По този начин ние събуждаме и подтикваме към работа храносмилателната система. След половин-един час сервираме предястието. Това обикновено са мезетата от някакви колбаси или сирена. Половин-един час по-късно домакинята сервира основното ястие. Ако има няколко варианта, е най-добре да си изберем едно основно ястие. От останалите ще си похапнем по няколко хапки като следястие. Хубаво е месото към основното да не е комбинирано с много различни по вид гарнитури. Половин-един час по-късно идват следястията и накрая десертът. Съветът ми е по време на новогодишните партита да хапвате малки порции. Да не забравяме, че празничният период е в продължение на няколко дни и ще имаме време да изконсумираме всичко.
- Какви препоръки ще дадете по отношение на напитките?
- Препоръчвам не повече от два вида алкохолни напитки. Традицията у нас повелява да започнем с концентрирана спиртна напитка, най-често ракия. Съветът на експертите е, ако ще започнем ритуално с наздравица с ракийка и салатка, то това да бъде с минимално количество. Най-добре е за основното да изберем един вид алкохолна напитка. Дали ще е чаша вино или бира, няма значение. Не е разумно и здравословно да комбинираме различен вид алкохол. Да не забравяме, че самата алкохолна субстанция е водоразтворима и мастноразтворима.
- Какво да направим, за да не се напием бързо по време на празнуването?
- За да не настъпи опиянение, което да помрачи празничния ритуал, е добре да консумираме алкохола с чаша вода или някаква друга течност, но не е добре да бъде газирана напитка. Газираното помага за по-бързо опиянение. От друга страна, в салатите винаги има мазнина, която помага. Ето защо е много важно да не бъде на гладно алкохолната напитка. На Нова година шампанското ще присъства на трапезите на много семейства, но е добре да бъде в малки количества за ритуално отбелязване на началото на календарната нова година, която ще настъпи.
- Каква е най-подходящата физическа активност след дългото застояване на масата?
- Хубаво е да знаем, че празниците не са само около трапезата. Те са едно събитие за фамилията, семейството, приятелите. Може да ставаме от масата, да се разходим, да отидем в онази част на жилището, където няма много храни, а е украсено с различните коледни красиви играчки, да разгледаме, да си говорим, да послушаме музика, да погледаме някой интересен филм или концерт. Не е необходимо да бъдем само около храната.
- Мъжете или жените са по-лакоми?
- Мисля, че мъжете. Жените имат някакви спирачки. Гледаме да е по-диетично, да не предозираме с калории. Ние сме гладни със зрителния анализатор. Затова казвам от вид до вид ястие домакинята да сервира или отсервира, а може и да се сложи едно показно какво предстои, за да си направим сметка кое може да си изберем за основно ястие и по колко да консумираме.
- След празниците винаги има някой по излишен килограм, кой е най-правилният начин да влезем отново във форма?
- Нашият съвет е да не се преминава от един модел на хранене към друг стресово. Така може да си докараме панкреасни болки, жлъчни спазми, да вдигнем кръвно и въобще да се получат много нежелани реакции. Когато минат празниците, може да минем на една степен по-нискокалориен модел, но не трябва да бъде отново изведнъж. Не може на 1 януари да си кажем, че минаваме на гладолечение. Не е необходимо да поставяме организма в стрес, нужно е просто да намалим с една степен храненето. Махаме първо мазнините - например сирена и кашкавали, мазното шарено месо, колбаси и наденички. Минаваме на леки млечни продукти, риба или бели меса. След 2-3 дни премахваме всички видове меса и млечни продукти. Минаваме за два-три дни само на плодове и зеленчуци. Така постепенно ще влезем във форма. През зимата не е необходимо повече от три дни да бъдем само на плодове и зеленчуци, защото все пак е студен период и има риск от развитие на вирусни състояния и имунната система трябва да работи оптимално.