Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/20275827 www.bgdnes.bg

В Гърция намаляват цените на продуктите за Великден

За трета поредна година в Гърция пускат „Великденска кошница", която е продължение на „Битовата кошница".

Тя съдържа всички необходими за предстоящите празници продукти, а колко ще струва?

„Великденската кошница" ще влезе в сила от 9 април и ще продължи до Велика събота - 19 април. Традиционно тя включва агнешко, ярешко, козунак, великденски шоколадови яйца и шоколадови изделия.

Реклама

В момента агнешкото в Гърция струва близо 12 евро в супермаркет и до 16 евро в месарница. Козунакът е 3 евро и 30 цента за 450 грама в супермаркет и стига до 10 евро в хлебарница. Шоколадовите яйца са 3 евро за 75 грама в магазините и до 9 евро в сладкарниците, съобщи Би Ти Ви.

Очакванията са с „Великденската кошница" агнешкото да поевтинее до около 11 евро за килограм в супермаркетите. Козунакът да стане 2,15 евро. Шоколадови яйца - 2,20 евро.

Освен това се очаква решение за „Кошница за кръстници", която ще включва продуктови категории като: великденски свещи, играчки, настолни игри, пъзели, кукли, бебешки играчки, плюшени животни и шоколадови яйца.

Освен намаленията, включени във „Великденската кошница", в Гърция още над 500 хранителни и нехранителни продукти ще бъдат маркирани с табела за „ниска цена" и ще бъдат с големи намаления не само за Великден, казват търговци.

„Цените, в сравнение с миналата година, не са много по-различни, дори има сериозен спад при някои. Единственото, което поскъпна е шоколадът и шоколадовите изделия с 10%", обяснява собственик на супермаркет.

Агнешкото запазва цената от миналата година, козунакът също, но има значение от къде го купувате.

Реклама

„През последните пет години цените на агнешкото се покачва по-малко, с около 30%. Тази година, цената на килограм ще е около 15 евро, колкото и миналата година", уточняват от месарските магазини.

„Козунакът при нас ще е девет евро, както миналата година, тук няма такива намаления като в супермаркета, но пък качеството на козунака от пекарната е различно, вкусът също", казва Александрос, собственик на пекарна.

Четете още

Ирен Кривошиева бяга в Япония

Ирен Кривошиева бяга в Япония

Актьорът Иван Радоев: "Икар" деградираха през годините

Актьорът Иван Радоев: "Икар" деградираха през годините

От зимата към пролетта: температури от -5 до 30 градуса до Великден

От зимата към пролетта: температури от -5 до 30 градуса до Великден

Вижте рецепта за най-вкусната постна мусака

Вижте рецепта за най-вкусната постна мусака

Реклама
Реклама
Реклама