Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5369292 www.bgdnes.bg

Внукът на Димитър Талев: В Брюксел обсъждат кражбата на "Железният светилник"


Незаконното и цензурирано издание на македонски език на романите на Димитър Талев "Железният светилник" и "Преспанските камбани" е било обсъдено и от Европарламента.
Това разказа единствено пред "България Днес" внукът на писателя Димитър Талев - Климент. Преди около месец той алармира, че двете книги са били издадени в Македония на македонски език, без никой да е искал разрешение от него като носител на авторските права и без да е спазена волята на Талев книгите му да се издават в Македония само на български. Талев-младши допълни, че "Железният светилник" е бил цензуриран в частта, където се говори за българщината. "Ако дядо ми види, че книгите му са цензурирани и преведени на този измислен македонски език, би се обърнал в гроба", заяви внукът на Димитър Талев тогава и се закани да съди македонското министерство на културата.
Впоследствие се оказало, че той сам нищо не може да направи, затова помолил за помощ българите, които се чувстват патриоти, и българските управници.
"Радвам се, че нашите депутати и евродепутати от всички парламентарни групи приеха призива ми присърце! Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ веднага постави въпроса за този македонски фалшификат в Брюксел. Направи го по време на доклада за Македония и Черна гора и имаше голям отзвук. Веднага след изказването му македонистите започнаха яростна атака срещу мен. Не се посвениха дори да лъжат, че дядо ми е искал да се откаже от българско гражданство, искал да стане македонец и преотстъпил правата на книгите си на Македония! Като видяха, че това няма да ме откаже, хакнаха профила ми във фейсбук. Направих си нов, а те се опитаха и него да хакнат", разказа Климент Талев.
Междувременно депутатът Васил Антонов от БСП е отправил парламентарно питане към министъра на културата Вежди Рашидов с въпрос как българската държава ще помогне за опазване на литературното наследство на Талев. Помощ е обещал и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
"На мен ми е под достойнството да съдя Македония за пари, но искам тази фалшификация на романите на дядо ми да престане и да се даде възможност на български издателства да пращат книги в Македония. В момента председателят на българския клуб "Димитър Талев" в Скопие моли чрез фейсбук да му пратим книги на Талев на български!", обобщава Климент Талев.

Бисерка БОРИСОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама