Нутриционистът Георги Жеков: Храната лекува всичко!
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/920/Image_7446920_40_0.jpg)
Суровоядството може да е опасно, ако се прави без информация
Кой е той
Георги Жеков е роден в Сливен в последния ден на декември, 1980 г. Завършил е история във Великотърновския университет. Преди повече от пет години преживява инцидент в САЩ, след който лекарите не дават гаранция за живота му. Благодарение на волята и хранителната си програма в момента Георги Жеков е по-здрав от всякога. Издал е пет книги у нас - „Българските суперхрани“ - 1 и 2 част, "Медицината на новото време", "Другата реалност" и "Липсващите елементи на здравето".
- Г-н Жеков, занимавате се с холистична медицина, а наскоро завършихте 3-месечния си експеримент, в който консумирахте само сурови храни. Какви са изводите от него?
- Към експерименти със суровоядство трябва да се подхожда след консултация с лекар и изключително отговорно. В противен случай резултатите може да са травмиращи за тялото. Един от оптималните варианти, в които човек минава към суровоядна диета, е да я направи за период от около 2 седмици. 14 дни, в които да приема предимно плодове, зеленчуци и ядки, като покълналите семена са също много важно допълнение, особено при активно спортуващите. За този период може да се видят и определени резултати както на физическо, така и на ментално ниво, които да дадат ясно доказателство, че съзнателното суровоядство наистина би могло да бъде много ползотворно. Проблемът е, когато човек подходи към него, без да е натрупал необходимата информация. Тогава може да се стигне до различни дисбаланси, които да доведат до отпадналост, преумора и депресия. Това са състояния, до които обикновено се достига при липсата на основни за физическото тяло елементи, без които не могат да бъдат създавани необходимия брой нови клетки, които ефективно да заменят вече загиналите такива, с цел да възстановят различните му части. Липсата на тези елементи не позволява на тялото и по-специално на човешкия мозък да създава необходимите хормони, които да балансират цялостната система ум – съзнание - тяло. Говорим за основни количества протеини, витамини, микроелементи и минерали, без които по-горните процеси не могат да се осъществят правилно. И накрая, за себе си мога да извлека резултат от суровоядството, че за мен то е изключително полезно, резултатите са впечатляващи. Но не бива да забравяме, че ако изберем суровоядство, най-важният въпрос, на който трябва да се отговорим, е: "Защо искам да се храня по този начин и какво искам да постигна с това?".
- Напоследък е много модерно да си веган, нали?
- За съжаление много хора преминават към вегетарианско, веганско или суровоядно хранене единствено за да се правят на модерни. Липсата на информация може да им доведе негативни резултати и съответно до лоша слава на този вид хранене.
- Вашето съзнание кога се обърна към веганството? След тежката катастрофа, която сте преживели ли?
- Точно така! Преди нея бях буен и неспокоен човек, живеех на ръба. Зaнимaвaл cъм сe c paзлични eкcтpeмни cпopтoвe - пapaшyтизъм, кoлoeздeнe, плaнинcкo кoлoeздeнe, cпopтнo кaтepeнe. Като много млади хора заминах за Щатите, където живеех на различни места - в Уиcкoнcин, Чикaгo и Лac Вeгac. Инцидeнтът cтaнa в кpaя нa 2008 г. Вече гледам по друг начин на него. Той бе като бaлaнcиpaщ eлeмeнт в живота ми. Когато ме блъсна колата, усетих удара, cлeд което вeчe бях извън тялoтo cи и нaблюдaвaх кaквo ce cлyчвa дoлy - виждaх пpиятeлитe ми, c кoитo пътyвaх. Бяхa ce cъбpaли oкoлo тялoтo ми - някoи викaхa, дpyги плaчeхa. Слeд тoвa нaпycнaх cвeтa тaкъв, кaкъвтo гo пoзнaвaмe, и пpeбивaвaх зa oкoлo eдин чac физичecкo вpeмe в нeщo, кoeтo никoгa нe бих мoгъл дa oпишa c дyми. Нямaш тялo, нe yceщaш нищo, зaщoтo нямaш ceтивaтa дa гo нaпpaвиш, сякаш си в друг свят, който те "всмуква". После си отворих очите в линейката. Оперираха ме. Липcвaше ми чacт oт дяcнaтa пoлoвинa нa чepeпa, кoятo бяха заменили c титaниeвa плacтинa. И до днес я нося.
- Напътстваше ли ви някой в този т.нар. преход на душата?
- Да, нещо като духовни водачи. Насочваха ми енергията. Освен това само за един месец след операцията главата ми зарасна, а десет дни cлeд кaтo излязох от болницата, вeчe кapaх кoлeлo пo 40-50 км нa дeн и мнoгo aктивнo cпopтyвaх. Спаси ме правилното хранене, насочване на енергията и мисълта ми.
- Коя беше първата крачка, която направихте към тази житейска "осмисленост"?
- Започнах да се обичам. Зaпoчвaйки c тoвa, мoжeм дa oбикнем дpyгитe. Мнoзинa cи миcлят, чe имaмe нyждaтa oт външeн изтoчник, кoйтo дa ни нaкapa дa oбичaмe, a вcъщнocт любoвтa нямa кaк дa я взeмeм oт някъдe, aкo нe я нocим в ceбe cи. Tя e винaги eдинcтвeнo и caмo в нac. Ниe cмe любoв в нaшaтa cъщнocт. С paзлични тeхники и визyaлизaции до сега съм помогнал на много хора като мен, които са търсили себе си и са излекували телата си от различни заболявания. Храненето без месо също много ми помогна.
- Кои са заболяванията, които могат да ни излекуват, ако се откажем от месото и млякото?
- Няма болест, която да не може да се излекува с храна. Има обаче хора, които трудно се поддават на лечение (смее се). Много неща - алергии, диабет, сърдечносъдови заболявания, подагра, дори рак.
- Не е ли ракът и генетично заболяване?
- Последните изследвания на учените говорят, че това не е така. Ракът не се предава по гените, той се придобива и именно затова може да се лекува. Първо трябва да започнем с мисленето, после с храната и с визуализациите. Всичко е комплексно. Здравето започва от мисленето за него.
- Нутриционистите постоянно обясняват, че не трябва да се ядат млечни продукти, защото създавали слуз в тялото, а от там идвали проблемите и в ставите, вярно ли е?
- По принцип прясното мляко като цяло не е полезно за възрастния човек. Да сте виждали животно, което да бозае до преклонна възраст? Киселото мляко, българското, може би е вариант за нас заради млечнокиселата бактерия, която е полезна. Но все пак и то трябва да се консумира, без да се смесва с останали храни. По отношение на кашкавал, сирена, знаем, че българинът с десетилетия е оцелял, когато е ял и това, но то е било в изчистен вариант, а не като сегашния, в който не знаем какво съдържа. Никой не казва, че трябва да се ограничаваме постоянно в месо и мляко, но трябва да избягваме да ядем примерно пържола с млечен сос или с въглехидратни храни. Месото остава в тялото ни повече от 7 часа, за да се смели, а в комбинация с друга храна този процес няма как да се случи бързо. От там се появяват и токсините от несмляната храна.
- Постите полезни ли са за здравето?
- Изключително са полезни! Черният дроб на човека е като филтъра на автомобила, ако не се прочиства, двигателят ще блокира. Постите забързват обмяната на тялото. Но най-важното от всичко е да се научим да се движим повече.
- Как да разберем какво лежи в основата на дисбаланса в нашето тяло и какво точно ни разболява?
- Това правя аз, когато идва човек при мен и си говорим. Анализираме всеки аспект на здравето: физически, емоционален, ментален, духовен и социален. Правим и програма за лечение на човека. Точно това по-голямата част от съвременните лекари пропускат, а то води и до порочната практика на временно потискане на болестта, без да се установи първоначалната причина за нейната поява. Един такъв пример би могъл да бъде неспирното главоболие в продължение на месеци, което бива третирано с болкоуспокояващи, а причината за болките е изместен шиен прешлен вследствие на стара контузия на глезена, а оттам изкривяване на походката, тазобедрената става и гръбначния стълб, включително въпросния прешлен. Ако един лекар не обърне цялостно и подробно внимание на пациента си, той няма как да разбере откъде точно произлиза въпросният хроничен симптом. А това е най-важното - да излекуваш първопричината, не да я тушираш.
За поръчка на книгата "Лечителите на България" на www.trud.cc
Контакт за връзка с Георги Жеков: