Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7625388 www.bgdnes.bg

Показват WC-то на Батенберг

Орехите са предшествениците на есемесите

Походната тоалетна на княз Александър Батенберг излиза на показ във Варна!

Нужникът е използван по време на Сръбско-българската война и се изнася за първи път пред публика, научи "България Днес". Идеята на провокативната изложба е един предмет да разкаже няколко необикновени и неочаквани истории.

"Това е една доста различна изложба. С нея се опитахме да покажем трансформацията на съвременните музеи. Ако досега в музеите се разказва една история посредством много експонати, то в тази изложба ние показваме как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории", разказва пред вестника Славея Сурчева от Националния военноисторически музей.

Реклама

Изнасянето на показ на тоалетната на княза е провокирано от една история през далечната 1917 г. Тогава френският художник Марсел Дюшан решава да закупи един обикновен писоар, върху който написва годината. Подписва се и го изпраща като експонат в изложба. Това предизвиква бурни реакции в обществото. От тогава до днес тази история се преподава в световните академии.

Всички девет експоната в експозицията "Музеят - неочакван, отворен, споделен" включват в себе си провокация. Колкото и странно да звучи, като част от предметите, изложени във Варна, са орехите. Оказва се, че те са предшественици на съвременните есемеси.

"През 20-те и 40-те години на миналия век хората, които са имали роднини в търновския затвор, са изпращали информация от външния свят чрез орех. Разцепвали са го на две, вадили са неговата вътрешност, слагали са бележка и след това с тесто са го залепяли", допълва Сурчева.

Изложбата ще е в морската столица до 8 септември, а от 19 предстои да бъде показана пред софийска публика.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама