Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8164201 www.bgdnes.bg

1 г. пандиз за кикбоксьора Мартин Антов

ММА боецът от Монтана се признава за престъпен бос

Бандата му се занимавала с тормоз над търговци, побои и дрога

За престъпен бос се призна кикбоксьорът от Монтана Мартин Антов! Погнатият за участие в страховитата банда "Килърите 2" сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи година в панделата като тартор на група за побои, научи "България Днес". Преди седмица спецсъдия Вилислава Ангелова одобрява споразумението.
ММА боецът е заключен в края на май м.г. При мащабна спецакция антимафиоти и ченгета от Национална полиция разбиват престъпна група за рекет чрез насилствени действия, нанасяне на телесни повреди и разпространение на наркотици. Според обвинението бабаитите вилнели на територията на Монтана и региона от 2014 г. Те рекетирали земеделци и дребни търговци в района, вършели измами и търгували с дрога. Част от незаконните дейности са прикривани зад паравана на охранителна фирма, на която трябвало да се плаща "такса спокойствие", сочат от прокуратурата. За престъпната схема проговарят десетки свидетели, които разказват как са тормозени и разпознават изнудвачите.


При операцията са задържани десет души. По време на тараша в жилищата им са намерени различни по вид наркотици и над 20 бона. В къщата на боса Мартин Антов са открити мачете и брадва, а в колата му - метална палка, съобщават ченгетата. Разследването срещу групата е отнело близо година, изтъква Иван Гешев, който пристига в Монтана, за да даде подробности след акцията. Като зам. главен прокурор по това време той отбелязва неутрализирането на престъпни групи, които тормозят жителите на различни градове в страната, като приоритет за Специализираната прокуратура.

Реклама


Като участници в бандата са подпукани Тодор Тодоров, Жечо Белясин, Веселин Михайлов, Борислав Алипиев, Дейвид Иванов, Станислав Николов, Росен Петров, Любен Цеков и Емил Борисов. Тодор и Росен последват примера на шефа си и също си признават за престъпленията, като се договарят за съответно 7 и 8 месеца затвор. По този начин те излизат от килията и се оказват свободни като птички, защото се споразумяват за периода, който са търкали нара в ареста.
Първият арест на боса Мартин Антов е с групата за мокри поръчки "Килърите 2" отпреди 7 години. Той е пратен на подсъдимата скамейка с другия сочен за ръководител на престъпната организация - известния крими герой Валентин Янев - Вальо Бореца. За участници са подсъдими Валери Александров-Дабата, Иван Илиев - Ванко Волуешкия, Христо Христов-Бордежото, Николай Стойков-Куфара, Димитър Георгиев - Митко Горнобанския, Ангел Мечкаров-Джампарето, Жечо Белясин, Николай Рангелов, Денислав Пеев и Пейо Карамихов.
Според обвинението бандата действала от началото на 2006 г. до края на юли 2013 г. и е била въоръжена до зъби с дълго автоматично оръжие. През годините спряганата за свирепа група за мокри поръчки - убийства и побои, грабежи и кражби, се понижава до банда за грабеж на банка и опит за грабеж на джип.
Първоначално полицейски шефове обявиха, че подозират "Килърите 2" за три убийства - на известния крадец Йордан Цонков-Джиджи в столичния жк "Люлин" през януари 2009 г., на Кочо Михайлов-Чочо през април 2010 г. и на лихваря Цветан Пантов във видинското село Капитановци през юни 2008 г. Разследващите обаче не откриват достатъчно доказателства за мокрите поръчки и обвиненията падат.
Пред Темида групата е подведена под отговорност единствено за грабеж на близо 200 бона от клона на ОББ в Студентски град и за опит за грабеж на джип "BMW X6" на ексшефа на "Информационно обслужване" Иво Николов.
Процесът се влачи от 2016 г. в спецсъда. Междувременно магистратите оправдават погнатия като член на "Килърите 2" Цветомил Петров-Мачката. Той е разследван за убийството в Капитановци и два грабежа. Материалите срещу него са отделени, докато е в неизвестност, а когато го екстрадират от Испания, се оказват недостатъчни за осъдителна присъда. Участниците от бандата обявяват Мачката за предател. Смятат, че се измъква, защото е пропял срещу тях.


Рестарт на "Килърите 2"

Процесът "Килърите 2", по което Мартин Антов продължава да е подсъдим, рестартира след едногодишно прекъсване. През февруари м.г. съдия Иво Хинов спря делото срещу кикбоксьора и компания, за да изпрати преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз. Решение по заплетения казус се чака в четвъртък следващата седмица. Ден по-късно заседанията ще се подновяват, като се вземе предвид становището на европейските магистрати.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама