Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9801348 www.bgdnes.bg

Монаси заживяха във фургони

Напускат Копиловския манастир, защото няма Акт 16 

Строителните документи не са подновени, казва отец Климент 

Осем монаси напуснаха Копиловския манастир и заживяха във фургони. Това потвърди пред "България Днес" игуменът отец Климент.
Причината е, че светата обител "Свето Благовещение на Пресвета Богородица" няма Акт 16 и община Кюстендил я затваря. Липсата на документа е установена от фирмата за строителен надзор и от РДНСК - Кюстендил. Изграждането на манастира е започнато през 80-те години на миналия век и продължава до ден днешен.
"Проблемът е, че постройки не са узаконявани, а преди няколко години строителните документи не са подновени. Ние сме монаси и сме излезли от света, защото не искаме да сме част от него. Единствено искаме да можем да си продължим строежа и животът ни да не се превръща в сензация. Сега интересът към нас е голям, но не ние го предизвикваме", коментира пред вестника отчето. Той призна, че в момента не се извършват богослужения в присъствието на хора, а единствено с участието на духовниците. И не уточни в какви точно условия живеят Божиите служители.


Монасите смятат, че ситуацията е отмъщение от предишния игумен - отец Касиан, който прогонили преди време. Той е първият игумен на манастира и негов основател. С няколко послушници и монаси започва да строи манастира върху наследствени земи до кюстендилското село Копиловци. Вземат и земя под аренда. Монасите набавят средствата от обработване на земя и отглеждане на зеленчуци и плодове и от поддържане на рибарник над с. Трекляно. Произведената продукция продават на пазара и така си набавят средства.
Светата обител преминава към Българската православна църква през 2020 г., като е подчинена на Българската старостилна православна църква до 2005 г. Състои се от трикорабна църква (построена през 2003 - 2009 г.) и жилищни и стопански сгради.
"Ситуацията е много сложна, но вярвам, че ще бъде успешно разрешена и ще се върнем към живота, към който се стремим", допълни отец Климент.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама