Реклама
https://www.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/2018467 www.bgdnes.bg

Фолк диви градят кариера с псевдоними

Видно е, че много от фолкпевиците си приличат като две капки вода с визия, натъкмена да се продава. Като прибавим, че често едни и същи фризьори, стилисти, пластични хирурзи работят по тях, все едно са направени по калъп. Силикон в пазвата, напомпани бърни, вплетени гриви, фрапиращ грим, оскъдно облекло. Така можеш да объркаш Лияна с Мария, Емилия с Гергана, Преслава с Димана... При това и имената им не са истинските. Забелязали сте, че фолкизпълнителките използват кратки и запомнящи се псевдоними. Говори се, че някои от тях се съветват с нумеролог, за да разберат дали новото име ще им донесе късмет.

Димана зачерква Димитричка и от паспорта си

Преди време Димана реши да е първата, узаконила артистичния си псевдоним. Родена като Димитричка Костова, тя набра кураж да промени истинското си име по лична карта. Инак е кръстена на баба си по майчина линия, която се казва Димитра. Всичките приятели и роднини наричат певицата на галено Дими. "Не харесвам истинското си име, затова взех решението да си го сменя. Старите хора казват, че както човек го кръстят, това се отразява върху живота му, но аз смятам, че името Димана ми носи успех", мотивира тогава решението си изпълнителката.

Реклама

За да е легално новото й име - Димана, певицата трябваше да се яви в съдебната зала, където с трима свидетели доказа, че прякорът й е по-известен от истинското й име и тъкмо този псевдоним й пасва.

Преди години, когато звездата й още не беше изгряла на музикалния небосклон, от "Пайнер" направиха медиен конкурс "Да измислим име на Димитричка". След множество предложения като Джулия, Димитрия, Джени, самият инж. Митко Димитров решава да е Димана.

Коя известна певица се казва Ася Дойчева?

Не се чудете! Това е Алисия. Изпълнителката от "Ара мюзик" получава артистичния си псевдоним от своите продуценти, тъй като името Ася не звучало привлекателно.
Две попфолк диви носят едно и също име - Галина Иванова. Това са Глория и Кали. Първата получава псевдонима, като подписва договор с "Пайнер", а кръстник на Кали е Слави Трифонов от времето, в което певицата набираше популярност в шоуто на Дългия.

Името Десислава пък е най-често срещано във фолк средите. Една обаче се утвърди като певеца с това име, а на останалите им се наложи да си изберат артистични псевдоними - така Десислава Стоева става Джина Стоева, а Десислава Валентинова - Джена.

Една от примите на попфолка - Преслава, в началото на своята кариера стартира с истинското си име Петя. Не минава много и продуцентите й от "Пайнер" преценяват, че Преслава ще отива много повече на едрогърдото дарование от Добрич. И се оказват прави.

Напористата Андреа пък прибягна до друга тактика. Тя се казва Теодора Андреева и реши да използва за артистичен псевдоним част от фамилията си. Наложи се да гради кариера под този псевдоним, тъй като певица Теодора вече съществуваше.

Реклама

Ивана трябвало да се казва Ивона

Най-много артистични псевдоними са получили изпълнителите от музикалния гигант "Пайнер", а кръстниците са продуцентът Митко Димитров и мениджърът на изпълнителите. Как обаче се раждат новите имена? "Желанието ни е артистичният псевдоним да подхожда на това, което представлява самият изпълнител - обясняват от музикалната компания. - Най-често влизаме в Интернет и гледаме списъка с всички български имена. Така беше например при Преслава, която се казва Петя, и при Димана, чието истинско име е Димитричка. Преслава е певица с големи гласови възможности и искахме псевдонимът й да съдържа думата слава, защото бяхме убедени в нейната успешна кариера. При Димана нещата стояха малко по-различно. Тя също като Преслава е универсална изпълнителка и може да пее всякакви стилове. Нейният музикален продуцент Митко Петров обаче предложи да се казва Джулия, но ние не бяхме съгласни. Димана пее прекрасно и народни песни, а това име няма да й отива, ако изпълнява автентичен фолклор. Отново влязохме в Интернет и избрахме артистичния псевдоним, като държахме той да започва с буквата на истинското й име." 

Колкото и странно да е, но дори мегазвездата на телевизия "Планета" Ивана с истинско име Ваня Калудова е можело да не носи артистичния псевдоним, с който спечели толкова голям успех. Още преди да подпише договора си с музикалната компания, първоначално предложението било да се казва Ивона. Да, ама президентът на "Пайнер" Митко Димитров бил категорично против и решил да й даде името Ивана. Според статистиката сега дори броят на бебетата, кръстени така, значително е нараснал.
Сексапилната Галена според кръщелното свидетелство е Галина и я представяли като Галя. Този период обаче продължил много кратко. Стремглавата й кариера нагоре потръгва, когато получава артистичния си псевдоним.

Положението при мъжете не е по-различно. Борис Делибалтов, който днес е известен като Борис Дали, е получил новото си име лично от шефа на "Пайнер". Младокът Персиан пък всъщност се казва Петко. Продуцентите обаче решили да му дадат старобългарско име и така дебютантът да пробие на музикалната сцена. А знаете ли, че Амет е кръстен от родителите си Байко Тугуров? Със сигурност не, просто защото никой не се обръща към него така. Дори и певецът навсякъде се представя с артистичния си псевдоним. Той му е даден от колеги музиканти, след като изпял хит, в който се пее за Амет.

Ванга дала името на Райна

Райна е сред малцината фолк диви в "Пайнер", която е запазила истинското си име. Дала й го пророчицата Ванга, сподели наскоро певицата пред "Жълт Труд". "Заръчала е да не сменям името си. Преди да стана певица, не осъзнавах какво е имала предвид. Когато подписах с "Пайнер" през 2000 г., ми предложиха псевдоним Рая или Раиса, но аз категорично отказах. Била съм дълго чакано дете след 6 несполучливи бременности и крайно отчаяни, родителите ми отишли при Ванга за съвет. Зачената съм в Сибир, тъй като тя предложила да сменят климата."

Тъй като Ванга е кръстницата на Райна, някои издания пуснаха мълвата, че певицата е наследила ясновидските способности на пророчицата. Тя отдавна открила тази своя необичайна дарба, но я държала в тайна, за да не попречи на певческата й кариера. Смятала, че никой няма да обръща внимание на песните, затова правела предсказания само на най-близките си хора. "Повече от ясно е, че това са измислици. Не знам на кого би му хрумнало подобно нещо, а и кой би повярвал", контрира певицата.

Слуховете за ясновидската дарба са провокирани най-вероятно от срещата с кубинка, която й казала, че има силно развита интуиция. "Да, имам страхотна интуиция, но това не означава гадателски способности", обясни тя.

Таня ПУШКОВА, "Жълт Труд"

Реклама
Реклама
Реклама