Реклама
https://www.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/2520423 www.bgdnes.bg

Любовницата на Миро Н. финтира закона

Любовницата на бившия земеделски министър Мирослав Найденов е успяла да финтира прокуратурата, показа проверка на "България Днес". Тихомълком 27-годишната Кристина Спасова е прехвърлила скандално известните си фирми на друг човек. Така според юристи тя на практика е обезсмислила воденото срещу нея разследване за пране на пари и длъжностно престъпление. Самото то от няколко месеца необяснимо защо е спряло въпреки изричното указание на Върховната касационна прокуратура да продължи заради наличие на данни за извършено престъпление.

Проверката срещу Криси стартира през август 2012 г. Повод за нея бе информацията за спечелената от фирмата й "Кей Ем Ком" скандална поръчка за поддръжка на профилите във Фейсбук и Туитър на Програмата за развитие на селските райони. Договорът е подписан няколко месеца след като Спасова напуска работата си като пиарка при Миро Найденов.

Реклама

Прокуратурата обяви, че разследва и внезапното забогатяване на чаровната брюнетка. Макар и в бизнеса от няколко месеца, Криси успява да си купи два луксозни апартамента за половин милион лева в София. Впоследствие срещу други 400 бона тя придобива дялове в завода за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби "Био Ем Ди". Спасова придобива собственост и в дъщерното дружество "Био Ем Ди-1" (създадено на 2 април 2012 г.), в капитала на което пък са апортирани над 450 декара поземлени имоти, чиято стойност е оценена на 1,1 млн. лева. Към 27 декември 2012 г. капиталът на "Био Ем Ди-1" вече е бил 1 305 960 лева. Пари, които Кристина Спасова няма как да е спечелила за няколко месеца в частния бизнес. Завесата около внезапното забогатяване на брюнетката се повдигна  от скандалния запис на разговор между Мирослав Найденов, Бойко Борисов и градския прокурор Николай Кокинов в Банкя, изтекъл в началото на годината. В него става ясно, че Криси и Миро са любовници.

Бившият министър споделя, че е подал молба за развод и се притеснява много от интереса на прокуратурата към Криси, тъй като тя е разпределяла парите за медиите. Оказва се, че опасенията му са напълно безпочвени. Без да бъдат обявени мотивите, проверката срещу Криси бе прекратена от градската прокуратура. Впоследствие апелативната прокуратура издава нареждане производството да бъде възобновено. Градските обвинители обжалват пред Върховната касационна прокуратура, която на 7 октомври също потвърждава нареждането да се образува досъдебно производство заради данни за пране на пари и длъжностно престъпление. Макар указанията да са задължителни, и до ден днешен те не са изпълнени. Каква е причината градските обвинители не пожелаха да уточнят.

И докато прокуратурата се бави, то Криси прави всичко възможно да заличи всички уличаващи я следи.  Така преди няколко месеца "Кей Ем Ком" тихомълком е прекръстена на "Бългериан мениджмънт енд маркетинг къмпъни". По същото време става и смяна на собствеността. Вместо любовницата на министър Миро компанията е купена от бивш активист на ГЕРБ. Това не е пречи и до ден днешен да ползва двата апартамента в София, които се водят на името на фирмата. Криси продава и дяловете в завода за плодове "Био Ем Ди". Така на практика тя вече няма нищо общо с двете дружества, които би трябвало да са замесени в пране на пари, и трудно може да й се търси отговорност. Дори и в някакво бъдеще време прокуратурата да реши да започне отново разследването, обясняват юристи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама