Реклама
https://www.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/4262373 www.bgdnes.bg

Чалгарки прали милионите на Мицубишито

Чалга певици ще бъдат разпитвани от ФБР заради турнетата им в Чикаго. Това научи "България Днес" от разследващите зад океана. Американските власти се съмняват, че Георги Мартов-Мицубишито и неговата банда са изпрали стотици хиляди долари, отмъкнати от чужди банкови карти, използвайки като параван попфолк концерти.


Бандата на покер звездата Георги Мартов-Мицубишито бе разбита в края на март тази година. Тогава в Чикаго освен Мартов бяха задържани още 13 българи, а в София други двама. Сред арестуваните попада и съпругата на Мицубишито - Теменуга Колева-Нушка. Според ФБР между 2011 и 2012 година бандата е източила милиони долари от банкови карти в Европа, Азия и Африка. Измамниците монтирали скимиращи устройства на банкоматите, снемали данни от карти и ги препращали у нас.

Реклама

От България данните били трансферирани в САЩ. А паричните преводи там били извършвани от българския културно-информационен център "Родина" в чикагското предградие Норидж, чийто управител Емил Господинов също бе задържан.


За да бъдат легализирани отмъкнатите милиони, на Мартов му хрумнала хитра хватка. Той използвал за параван турнетата на десетки попфолк певици, които редовно гостували в Америка, твърдят разследващи. Според документи от "концертите" на чалга дивите хонорарите и разходите им по престоя били плащани през фирма, близка до Мартов, обясняват ченгета.


До откритието разследващите стигнали, след като разпитали десетки приятели на семейството на Мицубишито. Те единодушно разказали как Георги и жена му Теменуга  водели изключително охолен начин на живот. Постоянно се глезели с екскурзии до екзотични дестинации. Парадирали с лъскави коли и скъпи вещи. Самата Теменужка се хвалела с близките си отношения с повечето чалга певици, идващи от България да изнасят концерти. Именно това усъмнило и местните ченгета, които веднага се заели да разследват в детайли тази дружба. Нушка, както я наричат галено приятелите й, непрекъснато качва снимки с тях в социалните мрежи. 

 

 

Адвокати спорят кой да плаща

Адвокатите, които защитават членовете на бандата на Мицубишито, са заформили лют скандал помежду си заради пари, научи "България Днес". Ябълката на раздора се оказали 107 диска със записани над 500 телефонни разговора между обвиняемите, чрез които прокуратурата е хванала натясно измамниците. За да бъдат преведени диалозите и адвокатите на бандата да успеят да защитят адекватно своите клиенти, трябва да бъдат платени над $300 000 за преводачи. Решението парите да бъдат поделени поравно между 16-те членове на бандата не се приело единодушно.
Адвокатът на Младен Георгиев - Хетъм Фараж, е абсолютно против. "Пропорционално някои хора имат повече записи от други. Например някои от обвиняемите имат по 100 записа, други - по три", аргументира се Фараж. Истинският препъникамък се оказва обаче финансовата възможност на обвиняемите. Мартов и още няколко от приближените му плащат от джоба си за защитници, останалите обаче разчитат на служебно назначени.

 

Свиреп съдия гледа делото

Делото срещу бандата на Мицубишито е разпределено на съдия Роналд Гузман. Той е известен не само в Чикаго, но и в САЩ. Роден е през 1948 г. в Порто Рико и е назначен от бившия президент на Бил Клинтън. Гузман се прочу покрай съдебно решение, с което наказа британската компания HSBC да плати рекордните $2,46 млрд. за измама с ценни книжа. Съдията не се поколеба да прати за 10 години зад решетките и автора на книга за отслабване Кевин Трюдо, когото определи като "измамник, който от близо 30 г. забогатява, като лъже хората, печелейки милиони".

Реклама
Реклама
Реклама