Реклама
https://www.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/4601876 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Тони Дачева: Сърцето ми е наполовина празно

КОЯ Е ТЯ

Тонка Дачева Дачева, известна с името Тони Дачева, е родена в село Блатец, но израства в град Сунгурларе, а дълги години наред живее в Ямбол. Родена е на 6 февруари 1967 г.
Дълги години от професионалната си кариера прекарва с оркестър "Кристал". С тях работи от 1987 г. до 1998 г., като през това време излизат едни от най-големите хитове в попфолка по това време, бързо успяват да станат много популярни, а първата им видеокасета достига тираж от 100 000 копия.
"България Днес" разговаря с нея за осиновената й дъщеричка Виктория, за това дали има мъж до себе си и как вижда попфолка в наши дни.

Любимка на Васил Илиев

Култовата песен на Тони Дачева "Бедни и богати" ("Всички сме хора на този свят") е била любима на ъндърграунд боса Васил Илиев.

Реклама

"Бедни и богати" наистина беше любимата песен на Васил Илиев", потвърждава изпълнителката. И допълва: "Него лично не го познавам, не съм му пяла. След смъртта му неговият брат Георги Илиев ни покани да пеем в тяхното заведение "Мираж". В началото аз малко се дърпах, защото бях чувала разни неща и не исках да пея там. Страх ме беше! Но ме придумаха и останахме 2-3 месеца. Поръчваха си много често песента "Бедни и богати" и разбрах, че е била любимата на Васил Илиев. Отнасяха се много добре към нас, всяка вечер имаше страхотни купони."

Иво АНГЕЛОВ

- Тони, преди няколко дни отпразнувахте рождения си ден. В каква обстановка посрещнахте празника?
- Бях на работа. Моята озвучителка е родена на същата дата и години наред си празнуваме рождените дни заедно. Тази година решихме да бъдем заедно с почитатели, а ден по-късно се събрахме с приятели в домашна обстановка.

- Тежи ли ви, че трябва да работите на празници, или се чувствате добре в обкръжението на много хора?
- Целият ми живот е преминал в работа и винаги по празниците работя. Това не ми е никакъв проблем. Така е приятно. Затова сме ние, певците - да забавляваме другите хора, независимо дали е обикновен ден или Нова година.

- В събота имаше двоен празник, който винаги е предизвиквал дебат. Вие кого почетохте - Трифон Зарезан или Свети Валентин?
- Празнувах Трифон Зарезан. Аз съм от винарски край - Сунгурларе, и там винаги на 14 февруари отбелязваме Трифон Зарезан. Хубаво е да има повечко празници, не е никак лошо. Всеки може да си отбелязва, който от двата празника иска, но най-добре е общо.

- Влюбена ли сте?
- Не, сърцето ми е наполовина празно. Това не означава, че не чувствам и изпитвам любов. Имам си едно прекрасно слънчице вкъщи, което ми дава цялата любов на света. Ако говорим за мъж до мен, нямам.

- Споменахте вашето слънчице - дъщеричката Виктория, която осиновихте. Какво е чувството да сте заедно?
- Свикнахме си вече - една година и седем месеца сме заедно. Здрава, палава, весела и много енергична е. По цели дни и нощи сме заедно. Изцяло съм се ангажирала с нея, а майка ми ми помага и я гледа, когато имам участия. Като цяло тя май отделя доста време за нея, тъй като на мен ми се налага да пътувам. Трябва да има някой наоколо да помага, защото иначе е доста трудно. Сложно е за сам човек, защото трябва да се ходи за храна и да се пазарува. Майка ми е до мен и аз нямам проблем.

Реклама

- Чувствате ли се променена през тази 1 година и 7 месеца?
- Естествено. Промени ми се начинът на живота и мирогледа. Като цяло всичко се върти около детето. Не като преди да мислиш само за себе си и за твоите нужди. Сега на първо място са нуждите на малката. Няма начин да не се променя, но за мен това е приятно. Много съм щастлива!

- Има израз, че да си майка е най-трудната професия на света. Споделяте ли това мнение?
- Да, точно така е. Правим, каквото каже малкият шеф, и трябва да го слушаме. Не е лесно, отговорността и страховете са големи. Човек започва да гледа различно на живота.

- Как избрахте името на дъщеричката ви - Виктория?
- Доста мислих преди да го избера. Моята майка се казва Веска и реших да има нейната буква. Освен това Виктория означава "победителка", а за мен тя е една голяма победа. Хубаво име, което ми харесва.

- Като какъв човек искате да я изградите и какво ще акцентирате в нейното възпитание?
- Всеки един родител иска детето му да изгради добра ценностна система. Да е преди всичко честен към себе си, както и добър и отговорен човек. Ще се постарая всичко, което мен са ме научили, да го предам на детето ми.

- Сложна и тромава ли е процедурата по осиновяването на дете в България?
- По принцип е трудно и не знам защо е така. Проучванията са около година и половина, докато започнаха да пристигат писма. Търпение се иска и не е лесно, но който има желание, изчаква и нещата се случват.

- Какво трябва да се промени в процедурата, за да може по-лесно да се осиновяват деца?
- Говори се, че ще бъдат премахнати всички социални домове и че децата ще бъдат насочвани към приемни семейства. Това е едно много хубаво решение - за едно дете е много важно да расте в семейна атмосфера. Гледала съм много филми и съм чела материали - едно е дете да усеща любовта на родителите, друго е да е в групичка.

- Мислила ли сте за момента, в който трябва да кажете на Виктория, че е осиновена?
- Мисля, разбира се. Неминуемо ще дойде този момент и не смятам да го крия. При мен няма как изобщо да се скрие, а и наистина няма такова намерение. Ще й кажа, когато усетя, че е готова да го чуе. Това е много сериозен и важен психологически момент.

- Да поговорим за музика. Какво подготвяте в професионален план?
- В края на годината пуснах една песен - "Две минути", която стана хитче и още се върти по телевизията. Сега си подготвям документите и мисля да замина за един месец на турне в САЩ. Цялото ми професионално внимание е насочено към това пътуване. Предполагам, че като се върна, ще направя нова песен. Всяка година пускам по 1-2 песни. При мен нещата не се търсят умишлено, а само си идва времето за всичко. Не си поставям цели от типа "до еди-кога си задължително трябва да пусна песен".

- На 24 февруари ще бъдат раздадени награди на телевизия "Планета". Имате ли си фаворити за големите отличия?
- Има млади изпълнители, които много работят. Много са амбициозни и правят хубави песни. Новото поколение се е променило и слушат други неща, а не като едно време. Харесват ми песните и клиповете, които Галена прави. Дуетът й с Фики "Боже, прости" ми е много любима. Цветелина Янева и Преслава също правят хубави неща. В момента младите са на ход. Имат своите почитатели и надпреварата при тях е голяма. Това са съвсем нормални неща. Аз ще се радвам, ако ме поканят и отида да дам някоя награда.

- Попфолкът често е критикуван, че визията измести пеенето. Съгласна ли сте?
- Да, младите изпълнители държат много на визията, което не е лошо. Все пак хората очакват да видят нещо красиво. Ако е подплатено и с хубав глас, става още по-добре. Като комбинация не е лошо. Песните обаче трябва да са стойностни и с хубави текстове. Да има какво да разкажеш. Аз разбирам нещата малко по по-различен начин - една песен трябва да носи послание. Ние, хората на изкуството и певците, все пак възпитаваме младото поколение. Затова трябва да сме много отговорни с това, което поднасяме. Предлагането трябва да бъде по-цензурирано и обрано, особено откъм текст.

- Има ли някой от мъжете изпълнители, който да ви прави впечатление?
- Фики се е настанил на пиедестала. На мен ми харесва, защото пее добре. Галинчо също доста напредва. Коцето, Борката, Илиянчо и Милко са от по-опитните изпълнители и всеки се старае да направи нещо хубаво за почитателите си. И да остане в играта, както се казва.

- С кои от колегите ви сте в по-близки приятелски отношения?
- С колегите се уважавам. Няма как да сме приятели, защото аз не живея в София, а в Ямбол. Най-много се виждам със Славка Калчева, защото живеем в един град. С Нелина и Глория поддържам връзка и са ми по-близки. А и с тях съм имала съвместни дуети. Иначе нямам възможност толкова често да бъда с тях. С Глория имам сантимент, защото се познаваме от много отдавна - още преди тя да стане известна певица.

- Чувате ли се с бившия ви приятел Найден Милков?
- С него сме преодолели всичко, каквото било - било. Аз не мисля, че ако си бил с един човек и сте се разделили, той вече не съществува и трябва да да го зачеркнеш от списъка на познатите. Не е така при мен, и при него не е така. Чуваме се от време на време. Да, звъни, ако нещо мога да му помогна с телефонен номер или просто да ме попита как съм. Всеки е по пътя си и сме запазили чисто човешки отношения.

Реклама
Реклама
Реклама