Реклама
https://www.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/4717672 www.bgdnes.bg

Една от легендите на "Тоника" Ваня Костова: Преборих рака

Лили АНГЕЛОВА

"Преборих рака. По-скоро имах шанса тази коварна болест да ме пощади. Ракът е зло, с което малцина са успели да се преборят, защото обикновено се открива прекалено късно, в непоправимо напреднал стадий. Но стига да бъде установен в самото начало, специално ракът на гърдата е напълно победим."

Това призна пред "България Днес" една от легендите на група "Тоника" - Ваня Костова.

Най-обичаната ни поп звезда от близкото минало в събота става на 58 години. В момента не е най-щастливият й период, тъй като преди ден почина една от най-добрите й приятелки.

Реклама

"Тежко ми е и трудно мога да говоря за това", промълви Ваня. Въпреки всичко упоритият Овен продължава да съветва всички жени, открили бучка в гърдата си, да не се бавят и веднага да започнат лечение.

"Изчакването не е приятел на никоя жена, страдаща от подобно заболяване. Неразумно е да се крие проблемът, защото времето лекува - да, но само хрема и акне", съветва Ваня и допълва: "Най-тежко диагнозата ми прие синът ми Боян, който отслабна за десет дни с 12 килограма. Все пак е лекар момчето и напълно осъзнаваше положението, в което се намирам", казва певицата.

С днешна дата Ваня Костова се чувства в перфектна форма.
"Отслабнах с 35 килограма с кленовия сироп на Иван Гарабитов. Използвам още дихателни упражнения, йога, масажи и специална напитка - чаша мурсалски чай или чай от мента. Задължителна ми е също така голямата глътка сироп от черните плодчета на тревист бъз, който си приготвяме наесен сами. Ред плодчета, ред захар", обяснява естрадната легенда.

В момента нищо не нарушава душевната й хармония освен вечната тема - група "Тоника".
"Разбрах, че на последния концерт в памет на Гого не е присъствал никой от старата ни група. Но ние се събрахме на 12 март, когато беше рождения ден на "Тоника", и си изкарахме много празнично", споделя Ваня. Тя не крие, че е изключително обидена от отношението на Ева.

"Ева отне името на "Тоника", като я кръсти "Тоника-Домини", защо е този пореден жесток удар към колегите? Нали тя си имаше "Домино"? Тази жена успява всички да наранява - ето мен например не ме допусна и до погребението на Гого. Понякога наистина не си обяснявам защо хората реагират така", казва тъжно Костова.

Реклама

Все пак изпълнителката е обнадеждена, че някога "Тоника" ще се събере.
"Вярвам в това, дори често сънувам групата. Смея се насън на смешките на Драго, как пее "Жълтоклюнно патенце", как се засилва и прави високо във въздуха еленов скок. Сънувам Милица усмихната, как ме целува по бузата, Ралица, стройна и хубава, в рокля на рози и волани, Тео с къдрава коса до раменете. А Диомов с един ролков магнетофон да върти ролката на ръка с един пръст, за да не спре плейбекът, как угасва токът в някаква зала, а ние продължаваме "За старата любов!" на тъмно без акомпанимент, без микрофони, акапела... Това дори ни се е случвало", разказва Ваня и припомня, че тази година Стефан Диомов навърши 70 години, а "Тоника" - 35.
"Той стана на два пъти по "Тоника", смее се певицата.

Иначе Костова още не се е отказала от активна певческа дейност. Тя все още си вади хляба с гласа си.
"Просто не звуча достатъчно в ефир. Не зависи от моето желание. Политиката на радиа и телевизии е дискриминационна спрямо певците от моето поколение. Чудо е, че не са ме забравили и все още ме канят. Може би вече и заради дуета ми с Боян. Насърчават ни да правим нови песни. Не се популяризират от радио и телевизия, но ги изпълняваме на концерти. И знаете ли, много ни се радват, посрещат ни ласкаво и с интерес", радва се певицата.

Тя е категорична, че в момента нищо не би я накарало да замлъкне освен чувството, че е ненужна.
"Не обичам това чувство, защото е подла заблуда. Всеки е необходим някому, а не по-малко и на самия себе си."

Талантливият син на Ваня Костова - Боян Михайлов, тази година се дипломира като лекар.
"Той е моята гордост. Любен, баща му, е музикант. По едно и също време всеки един от нас получи своя професионален шанс. Той - договор за Норвегия, аз - възможност да пея в "Тоника СВ". Ние затова се разделихме, но никога не накарах Боян да се чувства самотно дете. Отгледах го с помощта на мама и се стараех никога да не му липсва обич", категорична е естрадната ни легенда.

Ваня Костова днес се радва и на прекрасна внучка Ванеса, която тази година ще стане на три години.
"Обожавам момиченцето! Разбирам се прекрасно и със снаха си. Няма ревност между нас. Единствено Ванеса ревнува баща си от нас с майка й и дори не ни позволява да го целуваме", смее се Костова.

Реклама
Реклама
Реклама