Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10016969 www.bgdnes.bg

Електронно канарче пази въздуха чист

Иновации, направени изцяло от българи 

Отчита повишеното ниво на въглероден диоксид и ФПЧ в закрито помещение 

Електронно канарче пази въздуха чист в детска градина!

Иновативната система е в начален етап и е пилотна идея на родна стартъп компания и Столична община за предпазване на най-малките от мръсния въздух и вируси. Първите няколко системи са монтирани в най-голямата у нас детска градина "Сърничка" в столичния квартал "Младост 4".

Електронното птиче си сменя настроенията според качеството на въздуха в помещенията. Устройството има индикатори за относителната влажност, за въглеродния диоксид, за фини прахови частици и за обобщено качество на въздуха. Канарчето ще помага както на учителите и възпитателите, като им подава информация за състоянието на въздуха в занималните, така и за изграждането на навици и отношение към околната среда на децата. Ако въздухът в помещението е замърсен или застоял, птичето започва да пее и по-този начин сигнализира учителя, че трябва да проветри, като отвори прозорците.

Реклама

"Екологичната придобивка е изцяло разработена от българи", сподели пред "България Днес" Емил Кирилов, съсобственик на ЗЕГ Инженеринг, фирмата, която се заема със задачата да направи по-чист въздуха в затворени помещения.

Консултациите с експерти от Столична община започват още през 2019 г., но преди да се стигне до резултат, преговорите са прекратени заради COVID кризата. През есента на 2020 г. от общината се свързват с фирмата отново и предлагат проектът да се възстанови. Така за около 4 месеца електронните канарчета са напълно завършени, като първите вече са и поставени в детската градина. Официалният старт на проекта е на 2 август, като дотогава ще се оптимизира софтуерът и системата, за да заработи по-добре и качествено.

Кирилов сподели, че фирмата може да разработва подобни системи за отмерване на качеството на въздуха за офиси, училища, както и за домашни условия.

"Предстои да бъдем обучени за работа със системата. Децата определено го харесват и го следят с интерес", сподели пред вестника Петя Янкова, директор на 76 ДГ "Сърничка".

Пилета показват има ли отровен газ в мината

Един от най-ранните начини за откриване на газ в мините бил за тази цел да се използват канарчета. Пилетата са много чувствителни към газове и умират дори от малки примеси във въздуха. В миналото миньорите често взимали със себе си под земята клетка с канарче и по време на работа следели птицата. Ако тя изведнъж почне да показва признаци на безпокойство или падне, хората бързо напускали мината. В продължение на няколко века в британското минно законодателство било изрично отбелязано, че в мините трябва да се държат канарчета за откриване на изтичащ газ. Птичките са използвани в тази си роля до 1986 г. Днес малките пернати са заменени от високите технологии.

Реклама
Реклама
Реклама