Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10064360 www.bgdnes.bg

Криза на плажа! 1200 лв. за спасител

Студентите се връщат, търсят нови попълнения

По-малко удавени и без пиянски изцепки на пясъчната ивица и в морето

С 1200 лв. заплата, безплатна храна и спане примамват спасители за работа. В редица курорти се търсят нови момчета, които да заемат овакантените постове от студентите, които са най-честите сезонни работници на плажа.

Това сподели пред "България Днес" воден гард №1 у нас Стоян Андонов, който от 1994 г. е директор на Водноспасителна служба към БЧК.

Реклама

Той е спокоен и щастлив, че въпреки масовия наплив към морето от летовници и спасения туристически сезон очакванията за неспазване на дисциплината на брега, пиянски изцепки и ругаене на спасители като в минали години не се е случило.

"Има няколко удавяния, които са в извънработно време и в неохраняеми плажове най-често, но като цяло обстановката е спокойна и няма напрежение. Дори сега няма нужда от плажна полиция, за която алармирахме и настоявахме досега. Туристите са предимно българи и се държат добре и с уважение", сподели още пред вестника Андонов.

Преподавателят в Националната спортна академия в сектор "Плувни спортове" често получава обаждания за набиране на спасители дори и в разгара на летния сезон. Последното било от Свети Влас, където при същите условия се търсят мъже за сезонната работа за втората половина на август и септември.

У нас има обучени повече от 20 000 спасители, но проблемът се корени в сезонността на работата и това, че стажът не достига дори за борсата. Затова голяма част от момчетата, призвани да спасяват бедстващи плувци в морето, работят съвсем друга работа, споделя още Стоян Андонов.

"Нека хората се къпят в охраняеми зони със спасители. Никога да не плуват сами в дълбокото, защото вторият може да помогне и да сигнализира за инцидента. Алкохолът е несъвместим с плуването. Без скокове в непознати води и влизане след обилен обяд", посъветва Андонов.

Реклама
Реклама
Реклама