Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10110013 www.bgdnes.bg

Модата в парламента - от връзки на долари до скафандри

Избраници обикалят кулоарите с прокъсани дънки и тениски с щурмоваци

Депутатка: Баничарницата ми изяде парите за тоалети

Надя Панкова

Стилът и класата в парламента от години са спорна тема, що се отнася до изказа на народните представители. Наскоро обаче мнозина отбелязаха, че уж най-високата институция в държавата е омаскарена и от естетична гледна точка.

Преди броени дни депутатът от "Има такъв народ" Филип Станев, прочут със саката си, достойни за оперението на какаду в размножителен период, стигна непомерни висини с визията си. Облечен с разбридани дънки, на които всеки добре работещ климатик би завидял за проветрението, народният представител принуди дори умерената Ива Митева и негов началник в събранието да го нахока за стила му. И да се опита да го убеди, че все пак Народно събрание е институция, а не битпазара в Димитровград.

Реклама

А Станев обеща, че ще си носи проветривите дънки въпреки баснословната им цена и лъскавия им етикет само у дома. Още в генералната си репетиция като председател на парламента по време на 45-ото народно събрание обаче всички видяха, че Ива Митева има много неща, които не знае. Например, че тоалетът на Станев далеч не е най-абсурдното, което белите колони и червеният килим са виждали. Още в зората на демокрацията депутати разчупваха статуквото, като се явяваха с вратовръзки, щамповани на доларчета, а далеч в по-близкото минало партиен лидер се нагизди в скафандър. Веселин Марешки успя да впечатли парламента, като се пусна на депутатската банка заедно с вицето си Кръстина Таскова. Двамата бяха заложили силно на противоепидемичните мерки, като дори прибавиха към скафандрите ръкавици, очила и маски.

"Няма нищо по-зловещо от мъже в черни костюми на зазоряване", казваше преди години покойният вече Гиньо Ганев, но и той не бе сънувал, че един ден подобни карикатури ще присъстват в парламента. Където дори за обикновените посетители е изрично записано в какъв достолепен вид трябва да се явяват в събранието. И докато повечето депутати се мусеха на свободолюбивия стил на доскорошния си колега Валери Симеонов - дънки, но прикрити умело със сако, то откакто групата на ИТН започна да присъства постоянно, визията на народните представители рязко изби от удобство на слободия. Също преди броени дни дясната ръка на Слави Трифонов, Тошко Йорданов, реши да се яви в пленарна зала с аналогична на Симеоновата визия. С лек уклон обаче към тъмната страна. Йорданов също бе сложил сако над тениската си, но тя пък бе украсена с огромна щампа на щурмовак от култовата сага "Междузвездни войни". Често Йорданов се явява в зала с щамповани фланелки, над които е облякъл сако, но за разлика от останалите си колеги, поне проявява финансово приличие.

Още се носят легендите за космическите цени, платени от ексминистрите Емилия Масларова, Нина Чилова, Лиляна Павлова, Николина Ангелкова и Екатерина Захариева за тоалетите и чантите им, на които ще завиди дори колекцията на Ана Уинтър (главен редактор на списание "Вог" - бел. ред.). Самата Павлова дори се засили да съди медии, позволили си да публикуват стойността на ултраскъпите й чанти "Диор" и "Прада", но впоследствие се оказа, че тя просто си купува ментета от Турция със спомоществувателството на свой колега. Темата така и не стигна продължението за незаконността да се носят ментета.

За разлика от лустросаните дами, има и народни представители, които се молят за евтини чанти и обувки, за да приличат на нещо повече от това, което са, в събранието. Дясната избраница Елисавета Белобрадова опищя социалните мрежи, че си търси евтини, но стилни дрехи за първия си ден на жълтите павета. Причината, изтъкната от също така изтъкващата се като многодетна майка, влогърка, пенкилер по всякакви теми и законотворец, бе - разходите й в баничарницата за нахранването на многолюдната й челяд изяли бюджета за "Прада" и "Шанел". Воплите на Белобрадова доведоха до възможно най-комичните реакции в парламента след зашеметяващото сбогуване на Волен Сидеров с колегите си преди години с израза "К..ви, сбогом", но това така и не спря устрема на дясната жълтопаветничка да се изкара ощетена от съдбата на модната месомелачка.

Действително, добри хора явно помогнаха на Белобрадова да се спретне за първия пленарен ден и тя успя поне да засенчи неподражаемия стил на зам.-председателя на парламента Татяна Дончева. Прочута от години с абсурдните визии, които успява сама да си причини, дори и ако опозицията се бе намесвала лукаво със съвети какво да облече за пленарна зала. Парламентът действително е чувал много позорни реплики и изказвания от трибуната, но доскоро малцина бяха виждали с очите си резилите, които обитават днес събранието. И, уви, които детронираха старата поговорка, че ако си отвориш устата, ще развалиш доброто впечатление за себе си, ако се съди по визията ти. Вече визията говори много повече за депутатите още преди да са си отворили устите.

Реклама
Реклама
Реклама