Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10132662 www.bgdnes.bg

Мълниите удрят предимно мъже

Телефонът може да ви убие 

86% от жертвите им са от силния пол 

Двама души загинаха, поразени от мълнии, само в рамките на няколко дни.

В сряда миналата седмица 25-годишно момче издъхна, след като беше поразено от гръм в столичния квартал "Дружба". Появи се информация, че е държало телефон. С него е бил година по-голям младеж, който се разминава само с изгаряния по ръцете. В неделя мълния отне живота на 41-годишния треньор в школата на футболен клуб "Хебър" Иван Ранчев. Трагедията се случва на стадиона в пазарджишкото село Лесичово. Една от версиите е, че смарт гривната на ръката му, която е свързана с телефона, е привлякла светкавицата убиец.

Експерти съветват да изключваме телефони и устройства, когато попаднем в гръмотевична буря. Причината е, че новите технологии привличат мълниите и така се стига до черните инциденти.

Реклама

Най-надеждното и безопасно място по време на гръмотевична буря са сградите, оборудвани с гръмоотводи, както и автомобилите, съветват от Българския туристически съюз.

Но ако сте на открито в гората или планината, по време на поход, риболов или плуване, е нужно да предприемете няколко стъпки.

На първо място трябва да знаете кога гръмотевичната буря започва да представлява опасност. За тази цел пребройте колко време изминава между светкавицата и гръмотевицата, която чувате едва по-късно. Ако броите по-малко от 10 секунди, значи гръмотевичната буря е на около 3 километра от вас. При по-малко от 3 секунди вие сте в окото на бурята и се налага да действате незабавно. По време на гръмотевична буря в никакъв случай не бива да се криете под дърво.

По правило мълнията удря най-високата точка. Затова трябва да се избягват дървета и телеграфни стълбове. Безопасното разстояние от тях е най-малко 10 метра.

Ако гръмотевична буря ви застигне извън населено място, незабавно потърсете най-ниската точка - ров, изкоп, яма. Там заемете следната поза: клекнете и прегърнете коленете си ръце. Но първо се отървете от всички метални предмети и ги оставете на поне 5 метра от вас, препоръчват още от Българския туристически съюз.

Реклама

В никакъв случай не бива да лежите на земята. Това увеличава опасността, ако мълния падне някъде наблизо. В случай че се движите в група от няколко човека, трябва незабавно да се разпръснете така, че помежду ви да има около 3 метра разстояние. В планината относително безопасно място е на около 1 метър от стръмни или отвесни скали.

Най-опасното място по време на гръмотевична буря са басейните и езерата - тук пораженията стигат до 100 метра от мястото, където е паднала мълнията. Затова още при първите признаци на приближаваща буря къпещите се трябва незабавно да излязат от водата. Ако сте с лодка или яхта, трябва бързо да се насочите към брега и да стоите на най-ниското място на борда и по-далеч от метални предмети и мачти.

В никакъв случай не ловете с карбонова въдица по време на гръмотевици. Тя е проводник на електричество и действа като гръмоотвод. Също така никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, защото ще привлекат мълнията към сърцето ви.

Ако бурята ви застигне, докато сте на път с велосипед или мотоциклет, трябва незабавно да преустановите движението и да потърсите убежище в сграда или на друго безопасно място. Ако наблизо няма такива места, клекнете и обгърнете коленете си с ръце - най-добре на тротоара и задължително на поне 5 метра от велосипеда или мотоциклета. Ако пътувате с кола, най-сигурното място по време на гръмотевична буря е самият автомобил. Препоръчително е да спрете колата, но задължително по-далеч от дървета.

В случай че сте на къмпинг на палатка, най-добре е да се скриете в колата. А ако не разполагате с автомобил наблизо, попитайте съседите си дали биха могли да ви приютят временно в тяхната кола или каравана.

Ако почувствувате изтръпване на кожата и настръхване на косите, това означава неизбежна мълния, насочена към вас. Не изпадайте в паника, а незабавно се хвърлете на земята - първо на колене с ръце върху земята, а след това легнете. Така електричеството ще премине през раменете и ръцете ви, пропускайки гръдния кош. На човек, поразен от мълния, веднага започнете непряк сърдечен масаж с интензивност 80-90 пъти в минута. На всяко петнадесето притискане на гърдите, правете изкуствено дишане уста в уста.

Приблизително 86% от жертвите на мълнии са мъже, твърдят учените. Те смятат, че причината за фаталната любов на атмосферното електричество към силния пол е тестостеронът. Резултатите от проучвания на физици от Масачузетския технологичен институт сочат, че вероятността мълния да порази човек е 1:5800. Общият им брой в световен мащаб за едно денонощие е около 76 000.

Реклама
Реклама
Реклама