Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10135640 www.bgdnes.bg

Шефът на волейбола Любо Ганев: Целта е да запалим децата

След всяко първенство те пълнят школите

Кой е той

Европейското първенство по волейбол за жени приключи за българския национален отбор с изненадваща загуба на осминафиналите от Швеция с 2:3. Мъжката формация стартира на 3 септември своята битка за слава на шампионата със същия ранг. Президентът на федерацията Любо Ганев беше откровен за всички най-актуални теми в специално интервю за "България Днес".

- Г-н Ганев, с кое да започнем - представянето на женския национален отбор или с предстоящите битки на мъжката формация?

Реклама

- С което и да започнем, ще е добре. Все още неудовлетворението от последния мач на жените не е отминало. Мога смело да кажа, че ние като федерация направихме всичко възможно да предоставим на момичетата страхотни условия. Видяхте вниманието, което им беше обърнато от медиите и социалните активности. Искахме да се чувстват важни, както мъжете. Надявам се, че успяхме да го постигнем. Направихме светлинно шоу в залата. Опитахме всичко, за да докараме феновете в залата и да забавляваме хората пред телевизионните екрани. За съжаление понякога ти трябва и късмет. Това е хубавото на волейбола. Топката е кръгла. От женски род. Не знаеш накъде ще отиде.

- Само късмет ли не стигна за мача с Швеция? Ден след срещата се появиха информации, че част от момичетата са били болни. Елица Василева още в мачовете в групата се хващаше за крака. Какви бяха другите фактори?

- Късметът е най-важното. Една точка е една грешка. Важно е дали ще я направиш ти, или противникът. Момичетата имаха неразположение още в мача с Полша. Показаха на всички, че могат да стиснат зъби и да играят мъжки. Няма значение какви са причините. С Ицо Стоичков слязохме при тях след мача. Успокоихме ги. Казах им, че сега поне ще са настървени за догодина отново да спечелим златната лига, да спечелим Чалиндж турнира и да върнем България в Лигата на нациите. Там е мястото на този отбор. Те заслужават да са сред 16-те най-добри отбори в света. Още първия ден се контузи Мирослава Паскова. Другите също имаха проблеми. Когато излязоха на игрището, дадоха всичко от себе си. Заслужаваха да победят и заради феновете. Сигурен съм, че някой си е счупил телевизора от яд.

- Камерата показа и вас по време на мача с Швеция. Сякаш не вярвахте какво се случва, след като спечелихме два от геймовете много убедително.

- Когато анализираш мача, няма как да не видиш, че противникът ти е направил шест блокади в тайбрека. Все пак ти си домакинът. Ти трябва да имаш психологическо предимство, защото публиката те подпомага, но вече трябва да мислим за следващата година. Момичетата имат ясно поставена цел.

- Ще успеете ли да съберете същия звезден състав, защото предишни години винаги някоя от водещите състезателки отсъстваше?

Реклама

- Говорих с всички, прегърнах ги след мача. Обясних им, че нищо не е станало и животът продължава. Те ще бъдат достатъчно мотивирани. Човек играе в националния отбор само защото иска да е там. Понякога слагаме финансови премии, но ако го нямаш в сърцето, няма кой да ти го даде. Сигурен съм, че догодина ще са още по-мотивирани да покажат, че това, което се случи в последния мач, е случайност. Иска ми се да продължат по същия прекрасен начин, както се получаваше през тази година. Вярвахме в тях. Феновете също са зад гърба им.

- Колко струва организацията на това първенство и може ли отново да сме домакин на подобен шампионат?

- Като домакин на групите, четири осминафинала и два четвъртфинала, без да броим таксата, която беше 800 000 евро, организацията струваше близо 1 млн. лева. Това са хотели, светлинно шоу, охрана, маркетинг. Не сме щадили средства. Така разбирам организацията на подобно първенство. Нашата цел е да бъдем домакини на още шампионати. Водим сериозни разговори за европейско първенство за мъже през 2023 г. Трябва да изчакаме правителството, защото без помощта на държавата за таксата няма как федерацията сама да организира на собствени разноски. Сигурен съм, че ще намерим общ език. Вижда се колко деца след всяко първенство отиват да тренират в школите. Това е основната цел. Да запалим подрастващите. От тях ще се родят следващите Елица и Цецо Соколов.

- Имаше едно недоразумение с европейските шампионки от 1981 г., които не са получили покани. Откъде дойде целият този шум?

- На мен ми се обади Мила Кьосева. Бях в колата. Тя има отбор деца. Искаше да им дадем безплатно билети. Бяхме пуснали до всички клубове, че за всеки отбор с деца билетите са по 10 лв. Не е ставало дума, че шампионките искат да присъстват. След това Цеца Божурина пусна писмо. Тя не харесва нито предишните ръководители, нито сегашните. Няколко дни по-късно Ани Узунова от Пловдив се обади. Обясних им как стават нещата. Да кажат на коя дата ще бъдат, колко човека ще са и няма проблем. Както винаги е било. Няма как федерацията да знае координатите на всички. Половината от тях не живеят в България. Останалите знаят как става подобно запитване. Никога не е отказвано посещение на ветерани. Можеха да дойдат на откриването. Щяхме да ги наградим. Дори и някоя от тях да беше дошла в залата, никой няма да я върне на вратата. Нали всички се познаваме.

- На 3 септември е първият мач на мъжете срещу Черна гора. Какви са вашите очаквания?

- И там имахме много медицински проблеми. Някои състезатели започнаха по-късно подготовка и после се контузиха. Други не участваха в първата фаза - Лигата на нациите. Сигурен съм, че този отбор има силите и възможностите да преодолее тези трудни моменти. Групата не е нито силна, нито слаба. Трябва да играем. Видяхте, че в нашия спорт може да загубиш и от по-слаб отбор. Всеки резултат е важен за ранглистата. Тя дава право на участие на световно първенство и на олимпийска квалификация. Отборът на Словения е преодолим. Италия е без Зайцев и Хуанторена. Игрово отиваме подготвени. От състезателите зависи дали ще покажат спортна форма. Когато отидеш на сервис, там треньорът вече не играе. Всичко е в твоите ръце. При две-три победи ентусиазмът и еуфорията са други.

- От по-младите момчета, които вече трета година са налагани от Силвано Пранди, кой очаквате да покаже своя пълен потенциал?

- Мартин Атанасов твърдо си извоюва място на титуляр. Аспарух Аспарухов също има своето място. Алекс Грозданов е утвърден. Почти на всеки турнир печели наградите за най-много блокади. От младите има доста състезатели, които през следващите години ще бъдат гръбнакът. Нашата цел вече е класиране на поне един отбор за олимпиадата в Париж през 2024.

- Къде е мястото на този отбор на европейското първенство? Минаване на групата ли е минимумът?

- Минималната задача, която е поставена, е класиране в шестицата. Стремежът е влизане в Топ 4. Това беше и за двата отбора. Предвид групите, тези неща са възможни. Дори да приемем, че ще паднем от Словения, ако сме втори в групата, ще играем с третия от другия поток. След това отиваш на четвъртфинал срещу отбор, който е силен колкото теб или малко по-силен. Нищо не пречи да играеш добре и да го победиш. При жените не успяхме да оползотворим шансовете, но при мъжете все още е отворена страница.

Реклама
Реклама
Реклама