Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10135781 www.bgdnes.bg

Бащата на Ивайло Вълчев от ИТН Ваньо Вълчев: Поетът у сина ми е по-силен от политиката

"Поетът у сина ми е по-силен от това да е в политиката, макар че ние двамата не говорим за политика, когато се видим." В това е категоричен бащата на сценариста на Слави Трифонов Ивайло Вълчев - Ваньо Вълчев. 83-годишният нежен лирик и безмилостен сатирик никога не си е представял, че отрочето му ще се занимава с политика. "Мислих, че ще стане преводач от френски, има много заложби, доста таланти, така да се каже. Но щом шоубизнеса избра, това е негов живот. Има много хубави песни, които написа за "Ку-ку бенд", смята популярният татко. Съвсем скоро на 28 септември той ще навърши 83 години. За съжаление преди години загуби жена си Калина и оттогава е по-скоро сам, отколкото самотен. "Ивайло проходи на сцената, той е закърмен със словото. И много се радвам, когато чета негови неща, защото има талант", радва се днес таткото.

Авторът на "Телефонна любов" на Васил Найденов още обича да се връща назад с разказа си как се е родила най-популярната негова песен. "Историята е наистина шеговита. Аз и още двама колеги бяхме командировани в София. И единият нещо имаше да се обяснява с една госпожа. И понеже му се смеехме, той се заключи в банята с телефона, с шнура, тогава нямаше мобилни. Ние бързо намерихме пишещата машина на домакина, който беше ни приютил, и куплет по куплет му ги пускахме под вратата на банята. През лятото Тончо Русев ми разгръща папката и казва: "От това ще стане хубава песен." Аз му отговорих, че това е майтап. Каза ми буквално следното: "Ти напиши един припев и ще видиш дали е майтап." Така стана. "А дали е така" на Васил също е моя, тя е стихотворение. Богдана ми е пяла хубави песни, Мими Иванова - също. Богдана изпя: "Любов, любов, ти все оставаш млада" и една друга: "Да поседнем, любов, като в старото време". Със Стефан Диомов имаме само една песен - "Странно нежна е тревата", и то я направихме пак случайно. "Огън от любов" и "Обичам те", които изпя Силвия Кацарова, също са мои", допълва още гениалният поет.

Ваньо Вълчев има флирт и с попфолка. Два от големите хитове в лекия жанр са по негови стихове - "Кама Сутра" и "Курназ момче" на Руси Русев. "Руси за разлика от по-късните попфолк изпълнители имаше чувство за хумор. Винаги когато ми поиска текст, гледахме да има малко насмешка, да не е такова овълчено сексуално чудо", издава поетът през смях.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама