Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10155194 www.bgdnes.bg

18 месеца затвор за трафикант на бебета

Смешно наказание за превеждане на осем бременни в Гърция

Банда от Камено давала между 2500 и 7000 лв. на майка за новороденото й

За минималното наказание от 1 г. и половина затвор се договори трафикант на бебета! При сделка със спецпрокуратурата представител на ромски клан от Камено се признава за виновен, че е превеждал бременни към Гърция, за да продадат новородените си. Това става ясно от споразумение, одобрено от спецсъдията Пламен Евгениев, научи "България Днес".
От години е известно, че жители на циганската махала в Камено са се специализирали в продажба на бебета "на зелено", като транспортират бременни жени, които да родят в южната ни съседка. "Това не са деца, а стока. Тези, които раждат, не са майки, а фабрики", споделя веруюто на бандата един от нейните представители. При тях търговията с новородени процъфтява от близо 20 г.
Криминалисти споделят, че продажбата на бебета се е превърнала в основен бизнес за ромите от Камено. Повечето от тях са регистрирани като безработни и социално слаби, но въпреки това демонстрират висок стандарт на живот. Ходят накичени в злато, а една от тарторките бръмчи с кабриолет из махалата. Оправдават имането си с това, че са гледали болни старци в Гърция.
Според събраните доказателства схемата за трафик на хора действала от април 2015 до ноември 2016 г., като групата се състояла от трима участници. Един от тях е погнат за набирането на 8 бременни жени, на които подсигурявал транспортирането в Гърция. Там те са приемани в жилища до раждането. Обещавани и предлагани са суми между 2500 и 7 хил. лв. Най-често жените се навивали да се разделят с рожбите си срещу 6 бона.


След разбиването на канала гръцки медии съобщават, че местните власти са разкрили 13 незаконни осиновявания от българска престъпна група с шестима членове. Според полицията групата е действала поне от 3 г. Тя е намирала неграмотни или изпаднали в тежко финансово положение жени, които убеждавала да продадат новородените си. Ражданията са ставали край Катерини, където са настанявани жените. След това майките и бебетата са карани към Атина и градове в Северна Гърция, където кърмачетата са били предавани на бездетни семейства. За услугата новоизпечените родители плащали до 8 хил. евро.
Пред разследващите родилките обяснили, че по свое желание са се разделяли с отрочетата си. Въпреки това трафикантите са обвинени за организирания канал и продажбите на бебета, макар и да са имали съгласието на майките им. Една част от родилките отново търсели продавачите от Камено при следваща бременност. Все пак някои от жените проговарят за аферата. Още в началото на 2016 г. се разбира, че бургаски следователи са подпукали някои от трафикантите, а част от образуваните досъдебни производства се водят срещу неизвестен извършител.

Реклама


Едно от незаконните осиновявания шокира България и света през есента на 2013 г. Тогава при полицейска акция срещу трафика на наркотици е намерено 4-годишно момиченце с руса коса и зелени очи. То е забелязано в ромски лагер край град Фарсала. Детето, което говори няколко думи на цигански и гръцки диалект, е наречено Мария, а заради външния си вид се сдобива в прякора "Русия ангел". Гръцката полиция взима ДНК проби, които доказват, че детето не се отглежда от биологичните му родители, и Интерпол се включва в издирването им.
Майката се оказва 41-годишната Сашка Русева от старзагорското село Николаево. Двамата с бащата Атанас признават, че момиченцето им се родило, докато са на гурбет да берат портокали. Подарили го на жена, тъй като от бедност не можели да се грижат за него.

Кара пиян и без книжка

От справката за съдимост на трафиканта става ясно, че той има и присъда от Районния съд в Карнобат. Осъден е на 3 месеца затвор, след като през 2016 г. е спипан да шофира пиян бус мерцедес, а проверката показала, че няма и книжка. Заради това спецмагистратите определят за него общо наказание от 1 г. и 9 месеца, което ще трябва да лежи при първоначален строг режим. Наложена му e и глоба от 20 хил. лв.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама