Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10344650 www.bgdnes.bg

Формулата на щастието е в пентаграма на Петър Дънов

157 години от рождението на Учителя

Здравето е музика, ритъм, танц, светлина, любов

"Цял свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България."

Алберт Айнщайн

"В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята, е Петър Дънов."

Джузепе Ронкали (папа Йоан XXIII)

Той е много популярен. Той е известен по света. Той има своите последователи 77 години след смъртта си. Той е Петър Дънов и още учителят Беинса Дуно. Родил се е на 11 юли 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г. Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. Увлича се по философските разсъждения на древните мислители Аристотел, Платон, Питагор. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията "Дрю", Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Изследва задълбочено характера и способностите на човека на основата на външните белези на тялото и лицето. Опитва се да обедини наука и религия в едно. През 1895 г. Дънов се завръща в България. Започва да издава книги, в които излага основните философски идеи, развити в учението му.

Една необикновена случка станала на 7 март 1897 г. в с. Тетово, Русенско, дава израз на истинската му мисия, която предстои да се разгърне през следващите години. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина му, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък момчето започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят.

Реклама

Принципите на дъновизма

В основата на учението си Петър Дънов поставя петте основни добродетели: любов, мъдрост, истина, правда, добро. Според него като висши космични енергии те работят в съзнанието на всеки човек. Дори и неосъзнат, този процес е от значение за всеки човешки индивид. За да се възприемат петте принципа като основа на живота, всеки трябва да развие онези мозъчни центрове, които са техни проводници. И ако е изградил в себе си една високоморална ценностна система, той ще осмисли живота си, ще разбере, че неговата единствена цел е съвършенството. Петте принципа като графична фигура образуват ПЕНТАГРАМ - фигура, символизираща човек в движение, човек, който върви по пътя на самоусъвършенстването.

Любовта - е Космосът на неговата пълнота. Физическият свят - това е материализирана любов. Любовта съдържа в себе си всички методи, възможности, чрез които човешката душа да развие своята пълнота.

Правдата - е тази, която разпределя божествените блага. За да добие съвършенство, човек трябва да постави като първо стъпало в живота си правдата. Тя е основата, върху която се проявява любовта.

Мъдростта - според Дънов е най-трудният път, защото е пътят на учителите. Мъдростта хармонизира човека.

Истината - е пътят към свободата. Тя не търпи невежество, слабост, нечистота. Ден без лъжа добавя сила в организма ви, казва Дънов.

Доброто - е основата на живота. То е процес, светлина и първата връзка с Бога. Без него не може да се добие знание.

Реклама

Бялото братство

По време на беседите си той е получил името "Бяло братство". Малко от последователите му са успели да се спасят от репресиите след 9 септември, 1944 г. Привържениците на Дънов били арестувани и обявени извън закона. Самият Дънов починал няколко месеца след това - на 27 декември.

Паневритмията

Един от методите, които Дънов създава за хармонизиране и трансформиране на енергиите в човешкия организъм, е танцът, наречен "паневритмия". Той съчетава слово, музика, движение в едно. Танцуващите са по двойки и се въртят в кръг, в центъра на който музиканти изпълняват мелодиите към всяко упражнение. Тя се играе в периода от 22 март до 22 септември, задължително в ранната утрин. Танцът включва 28 упражнения - 12 слънчеви лъча по 6 двойки плюс външен кръг. Изпълнява се около час под звуците на цигулка. Освен върху физическото състояние паневритмията влияе и върху психическото и душевното състояние на човека. Има данни за множество хора, излекували се от болести след паневритмия. Дънов е открил и лечебния ефект на цветовете след разлагането им през кристална призма. Препоръчва уплашен човек да се лекува с жълти дрехи, които да носи, синият цвят повдига мисълта към добро, червеният е срещу анемия и умора.

Как лекува системата му

Принципите на Дънов основават един от най-модерните клонове на науката - холистичната медицина. Тя разглежда човека като едно цяло, отражение на макрокосмоса, като система, свързана с околната среда, а точно това присъства в беседите и лекциите на Петър Дънов. Много от неговите концепции са потвърдени едва сега от официалната наука. Едната е, че нашето тяло излъчва светлина. Тя се потвърждава през 80-те години от двама немски изследователи физици. Със специални тръби те доказват, че тялото ни излъчва биофотони. Здравото тяло излъчва едни емисии, болното - други. Втората революционна концепция на Дънов е, че сърцето направлява ума, а не обратното. На базата на това, че сърцето има много силна връзка с мозъка, пък е създадено новото направление неврокардиология. Оттам и приказката, че ако вложиш сърцето си в едно нещо, то става. Така всеки човек може да се лекува сам, като използва скритите сили на организма. Тях Дънов разкрива в многобройните си беседи и формули, които ще ви представим в поредни броеве на вестника.

Най-силната молитва - "Отче наш"

Човекът натрупва много електричество върху себе си и това е нездравословно, казва Дънов. Затова препоръчва през пет дни да се отива на тихо място сред природата и да се застане срещу течаща вода, за да може тя да ни магнетизира. Да се извърши обмен, при който човекът да приеме "течението" от водата. Второто средство са дърветата. Ако човек застане до едно дърво и обхване дънера му, негативното излишно електричество се освобождава. Друг вариант е да плевите, да сте близо до земята, за да може "да се заземите". Но най-мощно въздейства молитвата "Отче наш". При произнасянето уредите, с които се отчитат пулс, налягане, състав на кръвта и други параметри, точно фиксират нормализация на функциите по време на молитвена работа, провеждана при спазване на правила, изложени преди повече от две хиляди години от Иисус Христос.

Учителя препоръчва да се произнася молитвата "Отче наш" бавно, за около половин час, като се прави пауза след всяка част. "Вие четете "Отче наш" бързо и светът не се оправя." Той дава и друго правило: като се помолиш, не пристъпвай веднага към работа, но почакай известно време, остани малко в пасивно, очакващо състояние, додето получиш отвътре отзвук на своята молитва, едно благословение, един малък дар.

За "Отче наш" Учителя казва, че тя е най-добрата молитва. След нея иде "Добрата молитва", в която според него има 10 ключа, представящи 10 възможности за постижения. Дънов разглежда на части "Отче наш".

"Отче" - щом Бог е наречен баща, от това следва, че всяко същество има божествен произход. Щом е така, трябва да имаме доверие в доброто, което живее във всички същества.

"Наш" - щом Бог е баща на всички, то значи всички същества са братя. Думата говори, че братството е идеалът, към който трябва да се стремим.

"Който си на небесата" - под "небе" се разбира божественият свят. Значи духовното е основа на света.

"Да се свети името Твое" - тези думи имат връзка с любовта. Когато проявим любовта, ние осветяваме Името Божие. Произнасяйки тези думи, ние искаме да кажем: "Господи, нека Твоята Любов да протече през всички сърца, нека всички същества да станат същества на любовта, да влязат в нейния храм; нека Твоята Любов залее света!".

"Да дойде Царството Твое" - тези думи са свързани с мъдростта.

"Да бъде Волята Твоя" - да дадем възможност Бог да се прояви все повече чрез нас, да Му дадем все повече място в нас.

"Както на небето, така и на земята" - онзи ред, който царува горе, трябва да слезе и на земята.

"Хляба наш насъщни дай го нам днес" - хлябът символизира Словото Божие. Ние съзнаваме, че то е нашата насъщна храна.

"И прости ни дълговете наши, както и ние прощаваме на нашите длъжници" - това е направил Христос на кръста с думите: "Отче, прости им, защото не знаят какво правят".

"И не ни въвеждай в изкушение" - Господи, помогни ни, щото поради нашето невежество и нашата глупост да не изпадаме в изкушение.

"Но избави нас от лукаваго" - изостаналите същества могат да завладеят човека, когато не е с будно съзнание. Когато поддържа връзка с Бога, той е ограден и защитен от лоши влияния.

"Защото е Твое царството, и силата, и славата завинаги" - тук царство отговаря на мъдростта, сила - на истината, а слава - на любовта.

"Амин" - думата "Амин" произлиза от иврит "amen". Тя е една от редките примери, в които дума оцелява хиляди години и е приета в много и различни езици, без да претърпи каквито и да било промени в значението си. "Амин" е означавала и все още означава "да, наистина" или "да бъде".

Добре е избраният час за молитва да е един и същ всеки ден. В молитвата се благодари за всичко, дори за несбъдналите се желания. И помнете, че молитвата е енергия и следва вселенските закони. Ако я произнасяте по три пъти на ден, трудно ще се разболеете от каквото и да било.

Реклама
Реклама
Реклама