Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10352022 www.bgdnes.bg

400-килограмова мечка от пирони вае скулптор

Антон превръща желязото в изкуство 

Близо 3-метровата творба е изработена от 25 200 пирона 

С 25 200 пирона скулптор изработва 400-килограмова мечка, която се извисява на близо три метра височина. Трансформацията на желязото в изкуство е уникално не само с визията си, но и с размерите си, като в света няма толкова мащабна творба.

Автор на скулптурата, чиято точна височина е 2,70 метра, е 36-годишният Антон Урдажиев от родопското село Елховец. "Изработката ми отне около три месеца, като за пръв път използвах пирони и досега не бях работил по този начин. Само пироните тежат около 300 килограма, а останалата част от теглото е скелето, което първо се изработва. Всеки детайл се заварява, а най-трудно беше да се изработи главата, тъй като трябваше да се предадат емоции на лицето", разказа пред "България Днес" Урдажиев.

Реклама

Скулптурата е толкова голяма, че е може да бъде преместена единствено с кран. Временно ще бъде оставена на открито, за да ръждясат пироните и така да придобие по-впечатляващ вид.

За творбите си Антон най-често използва арматура, която превръща предимно в животни - феникс, скакалец, бухал, охлюв, игуана и други. Активно започва да се занимава с този вид изкуство, когато преди 6-7 години се връща от София в Елховец. Признава, че се чувства отлично в родопското село, тъй като има достатъчно пространство за работа и вдъхновение. И за него природата е най-добрият източник на изкуство.

Младият мъж е завършил специалност "Скулптура" в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив, а след това учи и в Националната художествена академия в София - специалност "Металопластика".

"Мога да кажа, че цял живот съм се занимавал с това. Гледам и чета много в платформи и сайтове, за да се информирам и да развивам уменията си. Понякога срещам и трудности - формата просто не се получава и я развалям, а след това започвам буквално отначало", споделя още талантливият творец.

200-килограмова маймуна

Антон прави и три мъдри маймуни, които си затварят очите, ушите и устата. Те са изработени от дъб и всяка от тях тежи около 200 килограма.

Реклама
Реклама
Реклама