Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10368070 www.bgdnes.bg

Учителя: Външната красота се дължи на вътрешната

Нещастията идват от потиснати чувства

Петър Дънов е духовният учител на българите. Известен е и по света, като има своите последователи 77 години след смъртта си. Родил се е на 11 юли 1864 г. в с. Хатърджа, днес Николаевка. От малък учи цигулка и композира над 160 музикални творби, пропити с особен мистицизъм. От 1883 г Петър Дънов учи в новооткрития в Свищов богословски отдел към Американското методистко училище. През лятото на 1888 г. заминава за Америка, където следва в семинарията "Дрю", Медисън, а по-късно продължава и в Теологическия факултет на Бостънския университет. Когато се връща у нас през 1897 г. в с. Тетово, Русенско, с него се случва чудо. В малка странноприемница, където е отседнал с баща си, Петър Дънов е озарен неочаквано от мека бяла светлина. В този момент свещеник Константин Дъновски - бащата на Петър, вижда фигурата на Христос, застанала до сина си, и чува глас: "Ще го направя канара моя непоколебима, върху която ще иззидам царството си". От този момент нататък Дънов започва да предсказва различни събития, спира да се храни с месо и е в непрекъсната връзка с Божествената реалност, а тялом живее в условията на материалния свят. Стотици са формулите и молитвите, които оставя за бъдещите поколения. Днес ще ви запознаем със записките на Тодор Божков, ученик на Дънов.

За чувствата Учителя казвал:

- Много от нещастията ви се дължат на това, че потискате вашите чувства. Чувствата са нещо божествено.

Реклама

- Нисшите чувства, най-силните влечения, са свързани с черния дроб. Ако вие не ги контролирате, те ще разстроят този орган, а той от своя страна и целия организъм.

- Защо на някои дръвчета клоните се изкривяват? В чийто двор имат такива, стопанинът има криви мисли и чувства. Те образуват неправилни мислителни вълни, които се поглъщат от етарния двойник на растенията и клоните се изкривяват. Това се отнася и до животните. Жестокостта на зверовете в планината и в гората се усилва от лошите и жестоки мисли на човека, които те приемат в своето астрално тяло като попивателна хартия. И човек носи отговорност за това на оня свят.

За външната и вътрешната красота:

- Външната красота се дължи на вътрешната.

- Недоволството е нечистота, прах, който се полепва на съзнанието и го дразни. За да се освободи от нечистотиите на физическото, духовното и астралното тяло, човек трябва постоянно да се мие и да се моли.

- Чистотата на човека седи в това, като го калят с думи, да не се каля. Колкото и кал да трупат по него, той все чист да остане. Докато божественото тече у вас, никой не може да ви оцапа.

- Каквото правиш на физическото поле, правиш го и в духовните полета. Не можете да видите прогрес, ако не водите хигиеничен живот.

- Нямаш право да плюеш и да се секнеш на земята. Тя е твоя майка, ще я пазиш чиста. Нямаш право да риташ по земята и да тропаш по нея. Бог е навсякъде, а ти се секнеш и плюеш, където ти падне. Един ден ще плащаш за това невнимание. Ще използваш кърпа и после сам ще я переш. Колкото по-нечист е вашия живот, толкова повече плюнки излизат навън.

Реклама

За глада:

- Гладът е мощна сила, която подтиква хората към добро.

- Ако човек разбира законите на земята, той ще може да превръща всички елементи в скъпоценни камъни, в злато, няма да ходи тогава немил-недраг, няма да гладува, няма да боледува. Ще има условия за един добър живот.

- Ревматизмът може да се лекува с глад. Гладът пречиства тялото, порите се отварят, дишането става по-дълбоко. Гладът внася и повече светлина в ума.

- Духовете ги е страх от глада. Духовете не обичат да гладуват. Затова, за да се избавите от тях, от лошотията, ако са ви нападнали лоши мисли, ще гладувате. По ден в седмицата, но ще гладувате само на вода.

Паневритмията

Един от методите, които Дънов създава за хармонизиране и трансформиране на енергиите в човешкия организъм, е танцът, наречен "Паневритмия". Той съчетава слово, музика, движение в едно. Танцуващите са по двойки и се въртят в кръг, в центъра на който музиканти изпълняват мелодиите към всяко упражнение. Тя се играе в периода от 22 март до 22 септември, задължително в ранната утрин. Танцът включва 28 упражнения - 12 слънчеви лъча по 6 двойки плюс външен кръг. Изпълнява се около час под звуците на цигулка.

Освен върху физическото състояние паневритмията влияе и върху психическото и душевното състояние на човека. Има данни за множество хора, излекували се от болести след паневритмия. Дънов е открил и лечебния ефект на цветовете след разлагането им през кристална призма. Препоръчва уплашен човек да се лекува с жълти дрехи, които да носи, синият цвят повдига мисълта към добро, червеният е срещу анемия и умора.

 

Духовният кръг около Дънов

По време на беседите си той е получил името "Бяло братство". Малко от последователите му са успели да се спасят от репресиите след 9 септември 1944 г. Привържениците на Дънов били арестувани и обявени извън закона. Самият Дънов починал няколко месеца след това - на 27 декември.

ДОБРАТА МОЛИТВА

Господи, Боже наш, Благий ни Небесен Баща, който си ни подарил живот и здраве да Ти се радваме, молим Ти се, изпроводи ни Духа Си да ни пази и закриля от всяко зло и лукаво помишление. Научи ни да правим Твоята Воля, да осветяваме Твоето Име и да Те славословим винаги. Осветявай духа ни, просвещавай сърцата ни и ума ни, да пазим Твоите заповеди и повеления. Вдъхвай в нас с присъствието Си чистите Си мисли и ни упътвай да Ти служим с радост. Живота ни, който посвещаваме на тебе, за доброто на нашите братя и ближни, Ти благославяй. Помагай ни и ни съдействай да растем във всяко познание и мъдрост, да се учим от Твоето слово и да пребъдваме в Твоята Истина. Ръководи ни във всичко, което мислим и вършим за Твоето Име, да е за усепха на царството Ти на Земята. Храни душите ни с Небесния си хляб и укрепвай ни със силата Си, да успяваме в живота си. Като ни даваш всичките Твои благословения, приложи и Любовта Си да ни е вечен закон. Защото на Тебе принадлежи Царството, Силата и Славата завинаги. Амин.

Добрата молитва е обща не само за човечеството, но за цялата Вселена, за всички ангели, архангели, началства, власти, сили. Добрата молитва, като прочетеш сутрин и вечер, с нея можеш да минеш навсякъде. Тя е един пропуск.

Реклама
Реклама
Реклама