Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10372133 www.bgdnes.bg

Дядовците на Цвети Пиронкова й събирали пари за турнири

Художникът Енчо Пиронков събира днес родата в Пловдив за рождения си ден

Двамата дядовци на Цвети Пиронкова са събирали пари, за да може тя да участва в турнири в началото на кариерата си.

"У нас държавни средства за спорт все няма", спомня си тенисистката. Поради липса на пари за такси и път се налага семейството й да взима заеми и дори да ипотекира къщата си.

Реклама

Със съгласието на единия дядо на Цвети - знаменития художник Енчо Пиронков, продават много негови картини и така осигуряват част от бюджета.

"Дядо ми по майчина линия, който е покойник, също много ми помогна, като продаде семейните парцели и гори в родопското село Славейно", казва Цвети.

Думите й не са случайни. Днес един от най-големите пловдивски художници чуква 89 години. Заедно с Иван Вукадинов и Емил Стойчев Енчо Пиронков е един от живите класици на изобразителното ни изкуство. Представител е на т.нар. Пловдивска школа от 1960 г. - наред с Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Кольо Витковски и Христо Стефанов - всичките вече покойници.

"Да, дядо е велик и благодарение на него, както и на другия ми дядо съм това, което съм. Обичам ги много, както и цялата ми фамилия", казва Цвети.

Не е тайна, че спортистката е наследила художествения талант от дядо си и разпуска от тежките тренировки, като взема в ръка четката.

Иначе на празника си Енчо Пиронков ще събере цялата голяма фамилия в Пловдив. Той има общо 4 деца от два брака. От втория със съпругата му Катя, която е юрист, са синовете му - Петър, който е художник, и Стою, търговец. Дъщеря му Вида е журналист и музикант, а хитът й "Гълъбо" е разпознаваем от всеки. От първия си брак Енчо има един син - Кирил Енчев, който е републикански шампион по кану и треньор на дъщеря си - Цветана Пиронкова. Братът на Цвети носи името на дядо си.

"Ние сме едно голямо италианско семейство. Подкрепяме се и се уважаваме", твърди Енчо Пиронков, който и на 89 продължава да рисува.

Реклама
Реклама
Реклама