Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10375929 www.bgdnes.bg

Никола Петров, директор на обсерваторията в Рожен: Магнитните бури не са опасни за хората

Слънцето се активизира, ще има повече изригвания, но прогнозите са точни до 7-8 дни 

"Слънцето има цикъл на активност, който продължава 11,2 години. Минимумът беше през декември 2019 г., а в момента активността расте. Това означава, че ще има повече изригвания и избухвания и повишение на потока на заредени слънчеви частици в земната магнитосфера."

Реклама

Това обясни пред "България Днес" директорът на обсерваторията в Рожен Никола Петров. По негови думи магнитните бури не са толкова опасни за хората и животните, колкото за електрозахранването и комуникациите. Експертът коментира информацията за мощна магнитна буря в началото на този месец и последващи силни слънчеви явления, които ще достигат до планетата ни.

"Да, беше силна, но не е нещо невиждано. Учудва ме, че някой казва, че ще има още магнитни бури до края на месеца, след като те не могат да бъдат предсказани за период, по-дълъг от 7-8 дни. Наблюдават се повече слънчеви петна, което ще доведе до изригвания, но никой не може да каже дали това ще стане до месец, до година или до 100 години", коментира Петров. Той разкри, че най-силната магнитна буря е наблюдавана през 1750 г. от англичанина лорд Керингтън. Но тогава не са настъпили сериозни проблеми, защото не е имало сателити, интернет, радио и телевизия.

"Научно доказателство, че слънчевите изригвания влияят на хората, няма. Смята се и това е само хипотеза, че 7-8 процента от хората биха могли да се влияят. Става въпрос за такива с кардиологични проблеми и влошаване на състоянието на нервна почва. Има изследване в САЩ, че по време на максимума на слънчевата активност се увеличават катастрофите, но това също е трудно доказуемо. Също така слънчевите изригвания не са еднакво силни за цялата планета, като на места достигат повече заредени слънчеви частици, а до други - не", каза още директорът на обсерваторията в Рожен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама