Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10389603 www.bgdnes.bg

Полицаят с присадено сърце Евгени Георгиев: Ударихме дъното по трансплантации

Хващане за ръце и садене на рози не докарват органи на чакащите

"Ударихме дъното по трансплантации! Много съм разочарован! Трябва да се знае, че хващане за ръце пред камерите и садене на рози до НДК не докарват органи за нуждаещите се и чакащи години наред! Нужна е активна работа на Агенцията по трансплантации, болници, пациентски организации и координатори."

Това сподели пред "България Днес" полицаят с присадено сърце Евгени Георгиев. Мъжът, който е почетен председател на Алианса на сърдечно транплантираните у нас, е категоричен, че трябва рестарт на системата.

Реклама

"Разберете, всеки месец съм на две погребения. Тежко ми е вече! За последно изпратих Йордан, който не успя да дочака своя донор на сърце. А дни преди опелото му отговорни за трансплантациите хора и организации садиха рози до НДК. Никой от тях не дойде да изпрати Данчо", разкрива Георгиев.

Сериозен проблем Евгени вижда освен в не особено ефективната дейност на Агенцията по трансплантации, така и в координаторите, които са призвани да работят за осигуряването на възможно най-много донори при възникнали ситуации за целта.

"Те са общо 36 или 37 на година, като от тях само 3-4 подават органи. Липсва комуникация между болниците. Заради това изпуснахме толкова много органи от трупни донори през годините. Някои от тях заминаха в Гърция, Австрия и Германия. А през това време гледам как тук хората умират. Тихо и бавно угасват вкъщи. Понякога и в болница. Емоционално вече ми е много тежко, повярвайте ми", разкрива още Евгени.

Той е на мнение, че цялата система на здравеопазването трябва да се занули и да започнем на чисто.

"Хубаво е човек да е във властта и под прожекторите. Но нека да бъдат с мисъл за хората и да работят много по-активно, за да бъдат спасявани животи", казва Георгиев, който пие по около 1000 хапчета на месец.

Реклама
Реклама
Реклама