Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10476064 www.bgdnes.bg

Актьорът Филип Григоров, звезда в Испания: Извън България пробих, тук не става

Кой е той
49-годишният български актьор Филип Григоров завършва престижната испаноезична театрална школа "Кристина Рота", чиято най-известна възпитаничка е Пенелопе Крус. Съвсем наскоро актьорът отново се снима в най-гледания в Испания филм "Новите съседи", който е популярен по света и у нас. Филип говори пет езика.

- Филип, какво ново около вас, снимали сте се с испанската звезда Джорди Санчес, който влиза в ролята на Антонио Ресио в "Новите съседи", където също играхте. Разкажете за новия филм.
- Да, той е невероятен артист, като Чарли Чаплин, много съм горд, че ме избраха да играя с него, филмът излезе съвсем скоро - казва се "Супер агент Маккей", а аз играя бившия шеф на КГБ, който в момента е руски вътрешен министър и ме е изпратил самият Путин, за да му връча орден. Джорди Санчес играе луд диджей, който заедно с още един друг испански комик, двамата по случайност успяват да разбият мощна руска банда, много е забавен филма.
Бях избран за сериала Пикасо като Бандерас го играеше, но отказах да участвам. Надявам се пак да ми се пресекат пътищата с него. Моят съученик Марио Касас, който сега е актуалната звезда тук, всъщност проби през негов филм. С него също снимахме заедно във филм на един от топ 3 испанските режисьори- Алекс де ла Иглесия! Искам да снимам с Бандерас разбира се, но не на всяка цена.
- В последния ни разговор казахте, че сте отказали на Антонио Бандерас да се снимате в "Пикасо".
- Да, и ще обясня в книгата, която пиша в момента защо това се е случило. Мечтая да се снимам във филм на Алмодовар, но при него няма персонажи от Източна Европа. Снимах се само с Пепе Санчо, актьор, който взе награда Гоя при участие във филмът на Алмодовар, Жива плът.
- А завършихте ли документалния филм за Терешкова?
- Да, там влизам в ролята на генералът, който Хрушчов изпраща да даде указания на Валентин Терешкова - "Други светове" се казва филма. Понеже първата руска космонавтка е загинала при инцидент, руснаците го прикривт, но италианци случайно хващат разговор, в който става ясно това, и светът научава, че руснаците са правили първи опит за жена в космоса, който се оказва неуспешен. Та аз съм генералът, който трябва да предаде от Хрушчов на Терешкова, втората космонавтка, че ако мисията й не е успешна, по-добре да не се връща на Земята (смее се). Казвам се Сергей Корольов. Лентата я излъчиха преди месец, разказа подробно, това е документален филм, с визуализация на истински актьори, като мен.
- А кой измисли прякорът ви Филип Булгари?
- Филип Булгари го измисли Едуардо Гомес (играе Макси), защото не можеше да ми произнесе фамилията. Хареса ми, испанците веднага го запомнят, а и така се чува нещо хубаво за Родината, не само бандити и вече така се записвам, дори каналът ми в Ютуб е с това име.
- В Испания сте популярен и като двойникът на експремиера на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро?
- Да, белязан съм от Сапатеро. Продължават да ме бъркат с него. На едно от тези шоута, сходно с това на Слави Трифонов, Хавиер Гуручага, водещ на предаването "Ла кукарача експрес" по "Локалия тв" - едно от най-гледаните иберийски токшоута, забеляза приликата ми с бъдещия министър-председател. Изобщо не ме попита дали съм съгласен, но каза, че ще ме снима. Беше инфарктно, предаването е директно, оставаха само 2 минути до ефир. Самият водещ започна да се кара на екипа, че никой досега не е забелязал приликата ми, и нареди на сценаристите си в тази 2-минутната пауза за да напишат скеч за мен и да ми го дадат, като след това ще импровизираме. Мина много добре. Водещият Хавиер Гуручага, който е голяма звезда в Испания и Латинска Америка, се приближи последен, с широка усмивка и ми предложи да участвам постоянно в шоуто всеки петък. Веднага се съгласих. Разбира се, първоначалните ми имитации не бяха от най-добрите, но после всичко се получи перфектно. С часове го имитирах,викаха ме и в други шоута, по всички канали. Е, случвало се е да срещна хора, които не харесват Сапатеро, но гледах да извъртам нещата на смях и не влизахме в пререкания. Но и се случваше да се срещна очи в очи с премиера. Поздравихме се, той каза, че много харесва имитацията ми.
- Как заминахте за Испания?
- Потеглих към Мадрид, бях разочарован от развода си и реших да се жертвам в полза бъдещето на сина ми, разказвал съм го това. В началото живях при приятели. После получих първия си ангажимент като клакьор от платената публика на тв предаване. Но съдбата не е въпрос на шанс, тя е въпрос на избор. За нея не се чака. Тя се постига! Пътят, който извървях, беше лъкатушещ, необичаен и много интересен. Завършил съм спортното училище на "Локомотив" (София) и имам черен колан по джудо. Дължа почти всичко на спорта. Той ме научи на трудолюбие, дисциплина, разпали волята ми за победа. От него узнах какво е да се бориш не само за себе си, но и за цял отбор. А и да губиш. В средата на 90-те продължих образованието си като студент по право в Нов български университет. По време на следването се ожених, а през 1998 г. се роди синът ми Ясен. Разведохме се със съпругата ми и заминах за Испания.
- В какви други роли сте участвали като актьор?
- Както вече казах, в роли на балкански субекти. Докато снимах скечовете в онова предаване, се остригах "нула номер". Може би малко ми беше поомръзнало да искат всички да се снимат с мен по улицата, почнах да си слагам очила и шапка да не ме разпознават. Та веднъж в този вид отидох до агенцията да си взема чека. Свалих шапката и очилата и момичето от екипа възкликна. Оказа се, че търсят артист от Източна Европа да играе в сериала "Комисарят", най-гледания преди няколко години филм. Отказах да ходя на кастинг, защото не се чувствах в свои води. Но момичето настоя, бил съм перфектен за ролята 107 кг, мускулест, без коса, като типична мутра. И реших да опитам. Не мислех, че имам голям талант, но отидох и все пак ме избраха в конкуренция с повече от 500 човека. После излъчиха сериала по телевизията и го видяла режисьорката на "Щурите съседи". Свърза се с мен и ме избраха за епизодична роля. Така в следващите години се снимах в около 50 сериала и филми. След четири години "Щурите съседи" се преместиха в друг канал с ново име - "Новите съседи". Извикаха ме и там да снимам и така започна участието ми в популярния сериал, който вече дават и у нас.
- След това завършихте престижната испанска театрална школа "Кристина Рота", чиято най-известна възпитаничка е Пенелопе Крус.
- Точно така. Там имах шанса да се срещна с големи имена на испанския театър, да общувам с талантливи студенти, усвоих и рутината, която помага на един актьор да се превъплъщава в какъвто персонаж пожелае. Пропуснах да кажа и че в Мадрид играх четири години в театъра Sala Mirador, таме представял самият Алмодовар под псевдоним, дори има сцена в последният му филм Болка и величие от същият театър. Най-често обаче играя източноевропейски мафиоти. Но нали всички световноизвестни актьори казват, че най-голямото предизвикателство за тях е да влязат в кожата на отрицателен персонаж. На мен ми се случва толкова често, че няма как да не развивам таланта си.
- Ставате известен и с испанско-мексиканската продукция Solo quero caminar ("Не спирай"), в която си партнирате с кинозвездата Виктория Абрил. Знам за флирт на снимачната площадка или греша?
- Хахахаха.Зная, че тогава изтече информация, но предпочитам, което е извън снимките на филма, там да си остане! Тя е великолепна актриса!. Не обичам да говоря за личния си живот. Там пак играех гангстер и постоянно трябваше да я преследвам. Заглавието на филма идва от едноименното фламенко на Пако де Лусия, което звучи във филма. Екшънът е отличен с наградата на испанската киноакадемия "Гоя" и има осем номинации в различни категории. Не се сещам да има друг българин, който да е участвал във филм, печелил "Гоя". Иначе много харесвам и ролята си в "Машина за танци" - филм, в който си партнирам с Хосе Корбачо, също носител на "Гоя".
- Канен сте за лице на различни рекламни кампании.
- О, да, много са. На "Дънкин Донатс" ми е една от любимите.
- Напоследък у нас се снимат много БГ филми. Знам, че сте канен да участвате в "Шменти капели" на Влади Въргала?
- Да, имах уговорка с Влади Въргала, но снимките се отложиха. Не мога да не обърна внимание, че в Испания пробих, но тук в България ми е трудно. Все едни и същи хора си ходят по кастинги, не дават на чужди лица да се пробват. Много трудно се оказва. Иначе си мечтая да се снимам във филм на Николай Волев или Стефан Командарев.
- И предпочитате да играете навън?
- Да, имам пет-шест проекта за театър. В тези проекти планирам да дойдат големите звезди Хавиер Бардем и Пенелопе Круз. И двамата са от школата, която завърших. Подготвям този проект и той ще стане реалност, надявам се скоро.

Реклама
Реклама
Реклама