Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10548969 www.bgdnes.bg

София с мръсен въздух, общината моли по-малко да се палят камини

С превишено съдържание на фини прахови частици е въздухът в София на празничния 27 декември.

Към 8 ч  сутринта данните на IQAIR сочат превишение от 5,9 пъти на нормата за качество на възздуха, който дишат столичани. Концентрацията на фини прахови частици е 29.7 µg/m?, което според скалата означава  "умерено" замърсяване.

Най-мръсен в сутрешните часове е бил въздухът в квартал "Левски", завишени стойности показва и станцията, разположена недалеч от парк хотел „Москва”. Станцията в квартал "Надежда" също отчита тревожни стойности.

Реклама

В такива ситуации Столична община призовава софиянци да слязат от колите и да се качат в градския транспорт, да не се отопляват при възможност с дърва и въглища, както и да не палят камините си.

Според прогнозата за атмосферния потенциал за замърсяване с ФПЧ10 за утре се очаква най-мръсен да е въздухът в "Хиподрума", за където кодът е оранжево, т.е. средно ниво.

В "Надежда", "Дружба" и "Павлово"  финият прах във въздуха ще е на умерено ниво, което се индикира с жълт код. Тъй като на 28 декември се очаква засилен трафик заради голямото прибиране след Коледа в София, е възможно обаче тези данни да се превишат

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама